Draagzakken

tula free to grow
Met een goede draagzak kun je alle kanten op!

De juiste draagzak kiezen kan een hele klus zijn. Wij helpen je graag met kiezen! Lees daarom onze Koopgids voor het kopen van de draagzak die het best bij jou en je kindje past. Of lees reviews  van verschillende draagzakken.

FAQ’s: Alles wat je wil weten over draagzakken en draagdoeken

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een draagzak?

Welke draagzak bij je past is heel persoonlijk. Het hangt af van veel factoren waaronder de leeftijd van je kind, hoe vaak je de draagzak wil gebruiken, je budget en natuurlijk smaak. Maar er zijn zeker een aantal dingen die belangrijk zijn om mee te nemen in je beslissing, zoals::

  • is het een buikdrager of rugdrager, of beide?
  • is de draagzak ergonomisch?
  • is de draagzak (makkelijk) verstelbaar?
  • is ‘ie geschikt voor het dragen van mijn baby/dreumes/peuter? Hiervoor geldt dat je nóóit een draagzak op de groei moet kopen: je kindje kan erin wegglijden en stikken. Let dus goed op het aangegeven aantal kilo’s en koop een speciale baby insert als dat nodig is.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op alle dingen waar je op moet letten bij het kopen van een draagzak.

Wat betekent ergonomisch dragen?

Als een draagzak of draagdoek ergonomisch is, betekent dat dat het lijfje van je kindje optimaal wordt ondersteund in en door de zak. De beentjes bungelen niet maar worden ondersteund in een M-houding (knietjes hoger dan de billetjes), waarbij de natuurlijke kromming van de rug wordt ondersteund. Het is heel belangrijk om een ergonomische draagzak te kopen, zéker als je kleine heel wat uurtjes in de draagzak zal doorbrengen. Hoe je een ergonomische houding herkent en wat de voordelen zijn, lees je in dit artikel.

Zijn alle draagzakken ergonomisch?

Helaas niet! Let hier dus goed op bij het kopen van je draagzak. Kort gezegd hebben de volgende merken in ieder geval ergonomische draagzakken:

In ons artikel Boba vs Ergo en het artikel Boba vs Tula lees je meer over de verschillen en overeenkomsten tussen deze specifieke merken draagzakken.

Wat is de beste draagzak 2020 volgens de consumentenbond?

Er wordt vooralsnog geen onafhankelijke test uitgevoegd door bijvoorbeeld de Consumentenbond. Wat de beste draagzak is, heeft dan ook vooral te maken met jouw voorkeuren, manier van dragen, wensen en portemonnee. In dit artikel gaan we dieper in op de prijs-/kwaliteitverhouding van verschillende draagzakken en laten we zien welke volgens ons het beste is. Met een draagzak van een van de hierboven genoemde merken zit je in ieder geval altijd goed.

Wat is het verschil tussen een draagzak en een draagdoek?

In het kort: een draagdoek knoop je om, een draagzak heeft een kliksysteem. Een draagdoek past altijd! De stof van een draagdoek is doorgaans wat zachter en rekt mee. Afhankelijk van het soort draagdoek rekt de stof veel of weinig, en knoop je ‘m als buikdrager of draag je je kindje op je heup.

Wanneer kies ik voor een draagzak of een draagdoek?

Of je voorkeur uitgaat naar een draagzak of draagdoek zal vaak te maken hebben met de snelheid van het om- en afdoen (knopen duurt iets langer dan de kliksystemen die veel draagzakken hebben), hoe makkelijk het knopen je afgaat en de leeftijd van je kindje. Een draagzak is over het algemeen wat steviger en kan dan ook een wat ouder/zwaarder kindje dragen. Persoonlijk vond ik een draagdoek fijn is de babytijd en een draagzak vanaf een maand of 6.

Wat is de goedkoopste draagzak?

De Baninni komt het vaakst al goedkoopst uit de bus, hier vind je de huidige prijs. Maar het kan zijn dat wegens bijvoorbeeld een kortingsactie een ander merk ineens goedkoper is. Hier check je de laagste prijzen van alle merken van dit moment. Over het algemeen verschillen de prijzen van ergonomische draagzakken onderling niet erg veel. Van elk merk zijn er verschillende dragers op de markt, waarbij het verschil zit in maximum aantal kilo’s, materiaal en soms zelfs design. De prijzen van soort draagzak binnen een merk verschillen dus ook een beetje.

Niet ergonomische draagzakken zijn er al vanaf een paar tientjes maar deze raden wij niet aan. Voor een klein bedrag extra heb je een ergomische draagzak die jaren mee gaat!

draagzak merken tula

Wat is de beste draagzak voor dreumes of peuter?

Een dreumes kun je in de meeste draagzakken nog prima dragen, een peuter tot zo’n 2,5 jaar ook nog wel. Dit is ook afhankelijk van het gewicht van je kindje. Bij de specificaties van een draagzak staat altijd tot hoeveel kilo hij kan dragen.

Er zijn wel een aantal draagzakken waarin specifiek ook oudere/zwaardere kindjes van ongeveer 3 jaar gedragen kunnen worden, een echte peuterdrager dus:

Hoe lang kun je een draagzak gebruiken?

In de meeste draagzakken kun je een baby (soms met insert) tot een peuter dragen. De kwaliteit van de hier genoemde ergonomische draagzakken is over het algemeen ook erg goed. Een draagzak kan dus jaren mee en overal mee naartoe!

Kan een draagzak ook bij een zwakke rug?

Ja, je kunt ook dragen met een zwakke rug, dat zou geen probleem hoeven geven! Let er bij het aanschaffen van een draagzak bij rugklachten extra op dat de drager stevige heupbanden heeft en dus vooral op je heupen steunt. Op deze manier wordt je rug zo veel mogelijk ontzien.

Kun je beter dragen op buik of rug?

Tot je baby geheel zelfstandig kan zitten, is het beter je baby op je buik te dragen (wel met het gezichtje naar je toe!). Dit is niet alleen ergonomisch en veiliger, maar ook heel gezellig natuurlijk. Je kunt je kindje goed zien en lekker knuffelen. Vanaf dat je kindje zelf kan zitten, kan het op de rug gedragen worden. Het kan dan ook lekker rondkijken en omdat je kindje dan wat zwaarder is, zal het voor je rug ook prettiger zijn op deze manier te dragen.

Waar vind ik draagzak reviews?

Goede vraag 😉 Hier vind je er ontzettend veel! en hier trouwens ook. Heb jij een draagzak en wil je hier ook graag een review over schrijven? Stuur ons dan een berichtje! Wie weet sta jij dan binnenkort op onze site.

 

Scroll naar boven