De Kiesgids: kies hier de beste draagzak of draagdoek voor jou

beste draagzak 2018
De kiesgids: wat is de beste draagzak of draagdoek van 2019?

Inhoudsopgave

Draagzakken vergelijken? Wij helpen je de beste draagzak te kiezen

Als er iets handig is om te hebben als je een baby of peuter hebt, dan is het wel een draagzak! Als newborn is het goed voor de binding (later ook nog natuurlijk), en als je kindje ouder is is het ideaal om je handen vrij te hebben. Ga je graag op reis, dan is een draagzak helemaal een must want sjouwen met een kinderwagen heb je ook niet altijd zin in.

Dat een draagzak of draagdoek super nuttig en handig is, daar zijn we het wel allemaal over eens. Maar … welke kies je? Er is zó veel mogelijk. Een draagzak of draagdoek? En welke zijn dan ergonomisch? Vanaf welke leeftijd kun je welke gebruiken? Wat is de beste draagzak 2019? Of is een draagdoek toch handiger? En draag je dan op je buik, of liever heup? Zoveel vragen, zoveel mogelijkheden. Daarom vind je in deze overvolle kiesgids álle informatie die je nodig hebt. Zowel tips over waar je op moet letten als je een draagzak of draagdoek wilt kopen, als onze keuzes van beste draagzakken en draagdoeken van 2018 en 2019 per categorie.

Ergonomisch dragen

Alle hier genoemde draagzakken en draagdoeken zijn ergonomisch en veilig. Je kunt er dus 100% vanuit gaan dat je een goede drager hebt als je één van deze koopt. Verschil en nuances zitten ‘m in jouw specifieke wensen en situatie. Succes met kiezen!

Draagzak vergelijken

Nr. 1 beste draagzak 2019 over all

Tula Explore draagzak – beste draagzak newborn 

Waarom dit de beste draagzak van 2019 is

Deze draagzak scoort het beste op:

Beste prijs/kwaliteit Prijs is all inclusief: geen extra accessoires nodig zoals een baby insert

. En je draagt je kindje(s) jarenlang tot zware peuter in deze draagzak van hoge kwaliteit (lubbert niet uit en stof wordt niet lelijk).

meeste opties Op je buik dragen met gezichtje naar voren, gezichtje naar je toe en op je rug. Ook de hoogte, breedte, wijdte zijn allemaal perfect aan te passen voor zowel drager als baby.

mooiste design Verschillende toffe designs om uit te kiezen

Waarom je deze draagzak wil hebben: Tula explore review

top Alles wat de Tula Free to Grow draagzak biedt, maar dan nóg meer: zoals geheel veilig en 100% ergonomisch je kindje dragen met het gezichtje naar voren*

top Geen infant insert of andere accessoires nodig om je baby vanaf geboorte te dragen tot een grote peuter

top Ook een plus t.o.v de Free to Grow: een super handig nekkussentje dat je omhoog kunt vouwen zodat het nekje van je baby goed beschermd en ondersteund wordt (bij dragen met het gezichtje naar je toe).

top Op nog meer manieren dan de Free to Grow super eenvoudig en snel aan te passen aan jou en je baby, o.a. rugpand is wijder/smaller te maken door knopen en bandjes

top Toffe nieuwe designs om uit te kiezen

top Beste prijs-/kwaliteitverhouding: zonder extra’s te moeten kopen is je draagzak jaren te gebruiken met super veel mogelijkheden en opties.

jammer een van de duurdere draagzakken 

* Draag je kindje alleen korte periodes met het gezichtje naar voren, maximaal zo’n 20 minuten per keer. Let daarbij goed op tekenen van oververmoeidheid en een te veel aan prikkels. Draag je kindje sowieso pas met het gezichtje naar voren als het al wat ouder is, zelfstandig kan zitten en goed zijn nekje recht kan houden.

Klik hier voor de prijs en specificaties

tula explore ervaringenDit is de draagzak waar we op gewacht hebben, en eindelijk is ‘ie er! Sinds zomer 2018 is de Tula Explore te koop. Alles wat de Tula Free to Grow draagzak te bieden heeft, maar dan nog net wat meer. Met als belangrijkste extra optie de mogelijkheid om je kindje 100% ergonomisch te dragen met het gezichtje naar voren. Tula heeft als draagzakkenmerk inmiddels een ontzettend grote naam opgebouwd en niet voor niets, want hun draagzakken zijn van grote kwaliteit en ontzettend waarde-vast. 

Met de nieuwe Tula Explore draagzak hebben ze niets afgesnoept van de mogelijkheden van voorganger Free to Grow. Dat is opvallend, want meestal heeft een nieuwe versie van een product extra features en mogelijkheden maar mist het een aantal functies van het vorige model. Niet bij Tula dus!

In de Tula Explore draag je je baby nog steeds zonder extra benodigdheden zoals een infant insert vanaf de nieuwe tula explore review geboorte tot dat je kindje een grote peuter is. De draagzak heeft de stevigheid en toffe prints die we van Tula gewend zijn, en is op talloze manieren aan te passen aan jouw lichaam en manier van dragen en aan dat van je kindje. Ook zitten er op veel plekken nog steeds extra dikke en zachte stukjes stof, zodat de drager niet gaat schuren in bijvoorbeeld de knieholtes van je kindje.

Een ander nieuw pluspunt aan de Explore carrier is het geïntegreerde kussentje dat je omhoog kunt vouwen en vastzetten  zodat het nekje van je baby goed ondersteund wordt. 

Met deze topper onder de draagzakken vind je werkelijk alle mogelijke opties die een draagzak te bieden kan hebben en investeer je in het nog járenlang kunnen dragen van je kindje(s). Geïnteresseerd? Klik dan hier voor de prijs en specificaties van de Tula Explore draagzak.

Sale juli 2019

Runner up – Beste draagzak newborn of draagzak baby 2019

Tula Free to Grow draagzak

Tula free to grow newborn baby Waarom je deze draagzak wil hebben:

top Met deze draagzak draag je je kindje het langst: van kleine baby tot grote peuter: en op je buik en rug, je bent dus met één draagzak voor lange tijd klaar.

top Zelfs voor het dragen van je pasgeboren baby geen extra insert of andere assecoires nodig. Geen extra’s die los erbij gekocht moeten worden.

top Volledig aan te passen aan jezelf en je kindje: zowel het zitvlak kan smaller/breder als de hoogte kan hoger/lager. Hierdoor heb je heel veel draaggemak.

top Super goede prijs-/kwaliteitverhouding

top Super veel verschillende designs.

Klik hier voor prijs en specificaties

Met een groot draagcomfort en goede prijs-/kwaliteitverhouding is dit echt een topper. Omdat je met deze ergonomische draagzak vanaf geboorte het langst kunt dragen samen met de Tula Explore en Boba X, is ‘ie relatief zeker niet duur. Wil je vergelijken hoe de Tula Free to Grow het doet ten opzichte van andere draagzakken? Lees dan dit artikel waarin ik uitgebreid in ga op de verschillen tussen de Tula en de Boba 4G en Boba X en deze over de verschillen tussen de Tula en de Ergobaby Four Positions.

Ik ben zelf heel enthousiast over deze draagzak en hoor ook van anderen alleen maar positieve verhalen!

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Tula Free to Grow draagzak.

Vergelijkingstabel

dragerfotodraaggewichtsoort dragerprijsonze score (max. 5)
Tula Explore draagzaktula explore ervaringen3,2 - 20 kgbuik, rug, heup en buik met gezichtje naar voren (*max 20 minuten vanaf ong 6 maanden)€€€ Klik hier voor de prijs op dit moment5
Tula Free to Growdraagzak Tula free to grow3,2 - 20 kgbuik en rug€€€ > Klik hier voor de prijs op dit moment5
Ergobaby Four Positions 360 draagzakdraagzak ergobaby ervariingen3,2 (insert nodig) of 5,5 tot 15 kgbuik, rug, heup en buik met gezichtje naar voren (*max 20 minuten vanaf ong 6 maanden)€€€ > Klik hier voor de prijs op dit moment4.5
ByKay Denim 4 Way Click Carrierdraagzak bykay ervaringen3 - 18 kgbuik, rug, heup en buik met gezichtje naar voren* (*max 10 minuten vanaf 6-12 maanden)€€ > Klik hier voor de prijs op dit moment4.5
Tula Toddlertula toddler rugdrager peuter11 - 27 kgbuik en rug€€€ > Klik hier voor de prijs op dit moment4.5
Ringsling Little Froglittle frog draagdoekgeen exact draaggewicht maar draagt baby tot dreumesheup/ringsling> Klik hier voor de prijs op dit moment4
Boba 4G draagzakdraagzak boba 4g ervaringen3,2 (met bijgeleverde infant insert) tot 20 kgbuik en rug€€ > Klik hier voor de prijs op dit moment4.5

Uitgebreide informatie lezen over waar je op moet letten bij het kopen van een draagzak? Klik dan hier en ga meteen naar die informatie onderaan dit artikel.

Beste draagzak: baby tot peuter – Boba X draagzak NIEUW 2019

Deze draagzak is net als de Tula Free to Grow perfect voor wie een super goede draagzak wil voor zijn of haar pasgeboren baby. Deze draagzak kun je direct na de geboorte gebruiken zonder een speciale infant insert. En dat niet alleen: hij ‘groeit mee’ met je kindje tot deze een gezellige peuter van twee jaar is! Dit alles zonder extra’s bij te hoeven kopen. Je bent dus minimaal twee jaar lang verzekerd van een goede draagzak die stevig is en die je helemaal naar je eigen wensen en die van je kindje kunt aanpassen in formaat en grootte zodat je baby of peuter altijd lekker in de Boba draagzak zit.

Boba X carrier draagzak

Klik hier voor de prijs en specificaties

boba x draagzak ervaringentop

 • dezelfde draagzak gebruiken van baby tot peuter
 • draagt je baby zonder infant insert, dus niet alleen heb je heel lang iets aan deze draagzak; je hoeft ook geen extra’s bij te kopen
 • helemaal op maat aan te passen; voor zowel de drager/ouder als voor je kindje
 • leuke en vrolijke designs

boba x draagzak review Tula FTG of Boba X: de verschillen

De Boba X carrier draagzak lijkt in zijn soort erg op de Tula Free to Grow (of net andersom 😉 ). Beide draagzakken zijn ongeveer even duur en kun je even lang gebruiken. Ze dragen je kindje van baby tot peuter zonder extra’s zoals een baby insert. De verschillen tussen beide draagzakken zitten ‘m in kleine dingen. Maar wat zijn die (kleine) verschillen dan? Hier vind je wat de Boba X anders maakt dan de Tula Free to Grow:

 • boba x carrier draagzakde prijs: oke, een aantal Boba X draagzakken zijn een fractie goedkoper dan de Tula FTG (maar duurder dan de Boba 4G draagzak)
 • de kruisbare schouderbanden
 • een schouderriem om je tas op zijn plaats te houden

Klik hier voor de prijs reviews en specificaties van de Boba X draagzak.

Sale juli 2019

Meest fashionable draagzak – Artipoppe draagzak / Artipoppe Carrier

In deze lijst van de allerbeste draagzakken van 2018 en 2019 kan het Nederlandse Artipoppe natuurlijk niet ontbreken. Deze draagzakken zijn ontzettend gewild en populair, ondanks (of misschien zelfs mede dankzij) de forse prijs. Maar dan heb je ook wat: de draagzakken zijn gelimiteerd en onwijs mooi om te zien en de gebruikte stoffen zijn prachtig. Ben je een fervent drager, en/of wil je gewoon heel ‘fashionable’ je kindje dragen, gun jezelf dan een prachtige Zeitgeist draagzak van Artipoppe. 

Draagzak Artipoppe Zeitgeist Carrier 

 • verschillende stoffen om uit te kiezen zoals 100% vegan cotton of wat dacht je van zijde?

  draagzak artipoppe kortingscode
  bron: artipoppe.com
 • draagt je kindje van newborn baby tot 2 jaar zonder speciale insert
 • te dragen op de buik en op de rug
 • zachte kussentjes in de draagband om je middel en bij je schouders en onder de knietjes van je kindje
 • de meeste draagzakken zijn gewoon wasbaar in de wasmachine

Klik hier voor de prijs en verdere specificaties van de Artipoppe carriers 

artipoppe draagzak artipoppe carrier
bron: artipoppe.com

Artipoppe noemt haar draagzakken ‘de eerste ergonomische draagzakken die comfort en esthetiek combineren’. En daar is niks te veel mee gezegd. Het enige minpunt is de prijs: het zijn absoluut een van de duurste draagzakken op de markt. Maar je hebt dan ook wel een prachtige en originele draagzak die je zeker twee jaar kunt gebruiken! 

 

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Artipoppe draagzak.

Beste draagzak van baby tot peuter 2018 – Tula Free to Grow draagzak

De bij vlagen pittige babytijd wordt met een draagzak of draagdoek al gauw een stuk minder pittig! Eigenlijk is er geen periode  méér geschikt om je kindje te dragen dan als hij of zij baby is. Je baby heeft ontzettend veel behoefte om bij je te zijn en je te voelen (huidhonger) maar jij hebt óók behoefte om je handen af en toe even vrij te hebben. Je baby veel in de draagzak of draagdoek doen is heel goed voor een optimale binding en jij voelt je vrij terwijl je die heerlijke baby-geur opsnuift. Win-win!

Houd er bij het kopen van een newborn draagzak rekening mee dat je baby zijn hoofdje/nekje nog niet goed zelf kan ondersteunen. De draagzak moet dit voor hem doen. Let er dus goed op dat je draagzak genoeg stevigheid biedt rondom het nekje en hoofdje van je baby.

Wat je ook zoekt in een draagzak, Tula heeft het. Hieronder vind je onze keus voor de beste draagzak (pasgeboren baby).

Tula Free to Grow

Tula free to grow Klik hier voor prijs en specificaties

Een draagzak voor je pasgeboren baby die helemaal met je kindje meegroeit van piepkleine baby tot beweeglijke dreumes: hij bestaat! De Tula Free to Grow draagzak biedt de mogelijkheid je kindje te dragen vanaf 3,2 kilo tot 20 kilo. Heb je dan misschien allerlei extra’s nodig, zoals een infant insert voor deze draagzak? Tula baby regelt van niet! Zonder extra accessoires, bijkomende kosten en gepriegel met een insert draag je je kleine baby al, daarom is deze Tula draagzak voor ons de echte nummer 1.

Tula free to grow newborn baby
Met de Tula Free to Grow kun je je kleine baby dragen maar ook je dreumes

Wanneer je baby langzaam groter groeit, kun je door middel van het aanpasbare zitgedeelte zorgen dat je baby of dreumes helemaal lekker en ergonomisch zit, hoe groot of zwaar hij ook is.  Het zitvlak heeft drie verstelopties, de hoogte kun je ook nog eens op twee manieren instellen. Met deze draagzak voor pasgeboren baby’s kun je letterlijk jaren vooruit.

Klik hier voor de huidige prijs en verdere specificaties van de Tula Free to Grow.

Benieuwd naar onze ervaring met de Tula Standard? We schreven een uitgebreide review. Twijfel je tussen de Tula draagzak Free to Grow en de Boba 4G carrier? Lees dan meer over Boba vs Tula.

Beste draagzak baby: kindje gezicht naar voren – Tula Explore draagzak

Vroeger kon je met de meeste draagzakken je baby met gezichtje naar voren dragen. Later werd daarover bekend dat dit geen ergonomische houding is, en daarnaast kunnen kleine kindje zich op deze manier niet goed afschermen, waardoor ze overprikkeld kunnen raken. Maar inmiddels hebben zowel Tula als Ergobaby  een draagzak ontworpen waarbij je op een ergonomische manier je kindje met het gezicht naar voren kunt dragen!

Tula Explore draagzak

Waarom je deze draagzak wil hebben: tula explore ervaringen

top Alles wat de Tula Free to Grow draagzak biedt, maar dan nóg meer: zoals geheel veilig en 100% ergonomisch je kindje dragen met het gezichtje naar voren

top Geen infant insert of andere accessoires nodig om je baby vanaf geboorte te dragen tot een grote peuter

top Ook anders dan de Free to Grow: een super handig nekkussentje dat je omhoog kunt vouwen zodat het nekje van je baby goed beschermd en ondersteund wordt.

top Op nog meer manieren dan de Free to Grow super eenvoudig en snel aan te passen aan jou en je baby, o.a. rugpand is weider/smaller te maken door knopen en bandjes

top Toffe nieuwe designs om uit te kiezen

top Beste prijs-/kwaliteitverhouding: zonder extra’s te moeten kopen is je draagzak jaren te gebruiken met super veel mogelijkheden en opties.

jammer een van de duurdere draagzakken

Klik hier voor de prijs en specificaties

Beste baby draagzak – kindje gezicht naar voren  – Runner up

Deze mooie draagzak is super populair, en niet voor niets. Met wel vier draagmogelijkheden biedt ‘ie voor ieder wat wils. Ben je niet van plan je kindje langer te dragen dan tot een jaar of twee én ben je op zoek naar veel mogelijkheden met betrekking tot draagposities, dan is deze draagzak echt iets voor jou!

Ergobaby Four Positions 360 draagzak

draagzak ergobaby ervariingenWaarom je deze draagzak wil hebben:

top Met deze draagzak draag je je kindje in 4 (!) posities, waaronder ook met het gezichtje naar voren. Geheel ergonomisch (mits je korte periode per keer op deze manier dragen)

top Zelfs de optie om je kindje op je zij/heup te dragen.

top Ook geschikt voor je newborn baby, tot je kindje ongeveer maat 86-92 heeft.

top Goed ademende stoffen en mesh, dus ook prettig als het warmer is.

jammer Als je je kleine baby wil dragen, heb je wel een infant insert nodig. Deze kun je los bijkopen, of je kunt het geboortepakket kopen. Dan koop je de draagzak en de infant insert in één pakket en ben je goedkoper uit. Klik hier voor de prijs en extra’s van het geboortepakket.

 Je kindje dragen met het gezichtje naar voren wordt pas aangeraden vanaf dat je kindje minimaal 4-6 maanden oud is, en dan slechts maximaal 20 minuten per keer. Je kindje kan anders overprikkeld raken, omdat hij zich in deze houding niet kan afsluiten voor de omgeving. Maar als je deze optie goed en met mate gebruikt, kan het absoluut een grote plus zijn!

Klik hier voor prijs en specificaties

Met deze draagzak kun je maar liefst op vier (!) manier je kindje dragen: op de buik met gezichtje naar je toe, op de rug, op de heup en dus op je buik met het gezichtje naar voren! Ergobaby heeft ervoor gezorgd dat in deze houding de natuurlijke kromming van het ruggetje van je kindje intact blijft. En ook is de M-houding van de beentjes in deze positie gewaarborgd. Ze adviseren wel om deze houding pas te gebruiken vanaf dat je kindje minimaal 4 á 6 maanden oud is, en dan nog voor ongeveer 20 minuten maximaal per keer. Dit is om te voorkomen dat je baby te veel prikkels krijgt en zich niet kan afsluiten hiervoor. Hij kan immers niet wegkijken of zijn gezichtje tegen jou verstoppen.

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Ergobaby Four Positions 360 draagzak.

Lees meer over de verschillen tussen de Tula Free to Grow en de Ergobaby Four Positions 360 in het artikel Tula of Ergobaby

Sale juli 2019

Beste geweven draagdoek – Artipoppe draagdoek

Het Nederlandse Artipoppe verovert de wereld. Niet overdreven, want beroemde wereldsterren lopen met draagzakken en

artipoppe draagdoek leopard
bron: artipoppe.com

draagdoeken van Artipoppe. En niet voor niets, want deze prachtige doeken zijn er in de mooiste design en de heerlijkste stoffen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zijden draagdoek, of een linnen draagdoek? Combinaties van verschillende stoffen zijn er ook, of ‘gewoon’ een 100% cotton draagdoek. Voor ieder wat wils! De prijs is wat forser dan de gemiddelde draagdoek, maar vanaf ongeveer 150,- heb jij ook zo’n super gewilde, originele en fashionable geweven draagdoek. 

draagdoek artipoppe katoen geweven draagdoekToen mijn dochter een baby was, had ik één (goedkope) draagdoek waar ik haar maandenlang dag in dag uit in heb gedragen. Ik wist toen niet zeker of ik een ‘draagmoeder’ zou zijn of worden, dus wilde ik het bij die ene draagdoek houden. Nu ik echter een echte draagfan ben en er een tweede kindje onderweg is, besloot ik mezelf te trakteren op een prachtige Artipoppe draagdoek. Eentje van katoen, voor onze zomerbaby. 

artipoppe ringsling
bron: artipoppe.com

Een Artipoppe draagdoek is eigenlijk een beleving op zich: het pakketje dat je ontvangt is super mooi, de stof is prachtig en zacht en de verschillende kleuren en designs zijn een lust voor het oog. Daarnaast zijn ze erg waardevast, dus kun je ‘m altijd doorverkopen en de kwaliteit is heel hoog dus je kunt ‘m ook bewaren voor vriendinnen, nichtjes of zelfs -wie weet- je eigen kinderen later 😉

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Artipoppe draagdoek 

Beste draagzak baby: voor vaders – ByKay draagzak denim

Voor de stoere vaders* onder ons, die ook heel graag hun kindje willen dragen, of voor de eveneens stoere vaders die nog even overgehaald moeten worden om ook die draagzak eens te pakken 😉 Het is voor vaders even belangrijk om een goede binding te krijgen met hun baby, een draagzak helpt hierbij.

Mannen zijn over het algemeen groter en breder. Een ideale draagzak voor vaders is er dus één die makkelijk (en wijder) te verstellen is, meerdere draagposities biedt (bij voorkeur kunnen dragen op de buik én rug, en misschien zelfs heup) en bij voorkeur niet knalroze is maar een stoere uitstraling heeft 😉

* Uiteraard ook te vervangen door moeders! 🙂

Hieronder vind je onze keus voor beste draagzak voor vader.

ByKay Denim draagzak 4 way click carrier

Bykay denim Draagzak stoere draagzakKlik hier voor prijs en specificaties

 

Met een By Kay draagzak zit je eigenlijk altijd goed, maar van de speciale ByKay Denim editie zijn we helemaal fan! Een super stoere denim look maakt deze multifunctionele draagzak helemaal af. Niet alleen biedt deze draagzak de kwaliteit die we van ByKay gewend zijn, de ByKay Denim 4 way click carrier biedt ook nog eens héél veel draagopties.

Met deze ergonomische draagzak kun je je kindje namelijk op je buik, op rug én op je heup dragen. Met speciale klikgespen gesp je je baby moeiteloos vast in de gewenste draagpositie. Geen moeite dus met geknoop, lastig verstellen etc. De ByKay draagzak is door zijn handige kliksysteem eenvoudig om te doen en heeft een verstelbaar lijfje, zodat hij zowel geschikt is voor het dragen van een pasgeboren baby als het dragen van een ouder kindje (tot 18 kilo).

Tijdens het testen was ook de buikband heel makkelijk te verstellen. Handig als beide ouders willen dragen. En dus eigenlijk geen enkele reden meer voor vaders om niet te dragen 😉

Klik hier voor de huidige prijs en verdere specificaties van de ByKay Denim 4 way click carrier.

Beste draagzak peuter – Tula Toddler

Omdat de beentjes van je ondernemende peuter ook weleens moe worden 😉

Peuters hebben andere dingen nodig dan baby’s als het gaat om dragen. Ze zijn natuurlijk zwaarder, maar ook beweeglijker en willen meer vrijheid en zicht dan baby’s. Het is daarom belangrijk hier goed op te letten bij het kopen van een peuterdrager. Het goed verdelen van je peuters’ gewicht zal ook steeds belangrijker worden naarmate je peuter of dreumes ouder en dus zwaarder wordt.

De beste peuterdrager is een peuter rugdrager, een draagzak waarin je je kindje op je rug draagt. Op deze manier kun je zelf het gewicht beter dragen, terwijl je fijn je handen helemaal vrij hebt. En je peuter heeft op jouw rug meer bewegingsvrijheid dan op de buik en vooral veel zicht op alles wat er om hem heen gebeurt.

Hieronder vind je de beste draagzak voor peuters!

Tula Toddler (draagzak peuter)

Klik hier voor prijs en specificaties

De Tula Toddler is een prachtige en super handige draagzak voor als je kindje al wat groter en zwaarder is. De draagzak ondersteunt kindjes tot wel 27 kilo (en vanaf 11 kilo, dus ongeveer 18 maanden). Ter vergelijking: de Tula Free to Grow draagt tot 20 kilo. Nóg meer ruimte om te groeien dus, in deze Tula peuterdrager!

De beentjes van je peuter worden in de Tula Toddler optimaal ondersteund, en de banden zijn extra zacht zodat ze niet snijden in de knieholtes. Daarnaast kun je je kindje ook eenvoudig op de buik dragen en zit zelfs dát lekker, ook voor de drager, ondanks het grotere gewicht van je kind. Heel prettig als je al lopend je peuter in slaap wil wiegen en daarna weer wil gaan zitten. In een vliegtuig bijvoorbeeld ideaal!

De draagzak is gemaakt van twill katoen, ofwel keperkatoen. Dit zorgt voor heel veel stevigheid en is tegelijkertijd ademend. Ook voor warme dagen dus.

Klik hier voor de huidige prijs en verdere specificaties van de Tula Toddler draagzak peuter.

Andere draagzakken

Een gewoon goede draagzak voor je baby: Boba 4G draagzak

draagzak boba 4g ervaringen Klik hier voor prijs en specificaties

Een draagzak die je direct vanaf de geboorte kunt gebruiken, zonder los een infant insert te hoeven kopen? Dan is de draagzak Boba 4G de draagzak die je zoekt. Met de Boba draagzak draag je je kindje vanaf 3,5 kilo, dat is dus in de meeste gevallen al direct vanaf de geboorte. In de Boba 4G zit een geïntegreerde infant insert. De beentjes van je kleine baby zitten daarom perfect in de foetushouding die kleine baby’s zo fijn vinden. Is je kindje iets ouder, dan de Boba 4G infant insert eruit. Je kindje kan dan nog lang in de draagzak zitten vanwege o.a. de meegeleverde voetsteuntjes. 

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Boba 4G draagzak.

Meer informatie over de verschillen tussen Boba of Tula, of Boba of Ergobaby vind je in de artikelen Boba of Tula en Boba of Ergo.

Beste draagdoek 2019

Babylonia Tricot slen – beste draagdoek pasgeboren baby

Klik hier voor de prijs en specificaties

Ik ben zelf een GROOT fan van draagdoeken, helemaal als je een newborn of pasgeboren baby hebt. Je hebt je kleintje zo super dichtbij en voor mij persoonlijk voelde dit prettiger dan mijn kleine baby in de draagzak doen waar ze voor mijn gevoel bijna in verzoop. Maar ik moet zeggen dat ik toen nog geen Tula Free to Grow of Tula Explore had, dus die ervaring zou nu wat anders zijn. Maar toch: niks fijner dan je kleine ukkie lekker tegen je aan zonder dikke stukken stof en gespen etc. erbij.

Het knopen was even wennen, maar ik heb het geoefend voor de spiegel met een teddybeer erin in plaats van mijn echte baby 😉 en na het kijken van een aantal knoopfilmpjes. En echt, na een paar keer oefenen ging het super snel, soepel en makkelijk en wilde ik niet meer anders (tot ze zes maanden was en ik overging op de Tula Standard waarvan je hier een review vindt.)

Een tricot draagdoek is perfect: de stof is super zacht, rekt een beetje mee en knoopt heel makkelijk. En deze Babylonia draagdoek is ook nog eens verkrijgbaar is mooie zachte tinten en niet al te duur. Echt een ideale draagdoek voor de eerste maanden met je baby!

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Babylonia Tricot Slen.

Beste draagdoek voor borstvoeding – Little frog draagdoek

Borstvoeding geven is iets moois, hoewel het soms wat onpraktisch kan voelen. Waar en hoe kun je je kindje het beste voeden? Als je je kindje kunt voeden terwijl het in de draagdoek zit, dan is dat helemaal ideaal. Je kunt dan rustig en bedekt borstvoeding geven, zonder de draagdoek af te hoeven doen of een andere doek over je borst en kindje te leggen. Voor de verder gevorderden is het zelfs mogelijk je baby te voeden terwijl het in de draagdoek zit en jij gewoon lekker rondloopt… Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

Hieronder vind je onze keus voor beste voedingsdraagdoek.

Ringsling Little Frog

little frog draagdoek Klik hier voor prijs en specificaties

Voeden in draagdoek

De little frog draagdoek is eigenlijk een ring sling. De doek is twee meter lang. Dit is korter dan de meeste andere draagdoeken maar nog steeds lang genoeg om een deel over jezelf heen te draperen terwijl je aan het voeden bent. Je knoopt de doek aan één kant vast door middel van een ring. Je kindje hangt of zit dan op je heup. Al vanaf de geboorte kun je je baby op deze manier dragen met de Little Frog ringsling. Hij is gemaakt van 100% katoen en dus ook goed te gebruiken bij warmer weer.

Wanneer je je kindje uit de ring sling tilt, kun je de doek gewoon omhouden en je kindje er zo weer in tillen als dat weer nodig is.

We hebben deze specifieke ringsling tot nummer 1 verkozen omdat ‘ie niet alleen super mooi en praktisch is, maar ook een van de goedkopere binnen de ringslings. Een fijne keuze dus voor wie nieuwsgierig is naar het gebruiken van een geweven ringsling maar de stap groot vindt vanwege de kosten. De Little Frog ring sling is een mooie en fijne doek met een super goede prijs/kwaliteit-verhouding. Daarnaast is deze specfifieke ringsling wat dikker van stof dan de andere Little Frog ringslings, waardoor je ook je dreumes er nog in kan dragen.

Klik hier voor de huidige prijs en verdere specificaties van de Little Frog ringsling.

Een draagzak of kinderwagen/buggy?

Om te beginnen zijn zowel een draagzak als een kinderwagen in verschillende situaties elk onmisbaar als je een baby hebt. De beste optie is dus echt om ze allebei te hebben! Echter, als je móet kiezen dan zou ik gaan voor de draagzak. Vooral als je op reis bent is een draagzak vaak veel handiger dan een kinderwagen maar ook in het ‘dagelijks leven’ kun je met een draagzak letterlijk alle kanten op en heb je je handen vrij.

Neem je trouwens je peuter mee op reis, dan is naast de Tula Toddler carrier misschien ook de Jetkids Bedbox van Stokke iets voor jullie. Hier lees je onze review.

Soorten dragers

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende wensen. Gelukkig is dat op draag-gebied geen enkel probleem want er zijn allerlei verschillende soorten en maten zakken en doeken. Voor ieder wat wils! Maar wat zijn nu de grootste verschillen en welke soorten zijn er allemaal?

De draagzak

De draagzak is, zoals de naam het al doet vermoeden, in feite een soort stevige zak waarin je je kindje hangt. Ok, dit doet de draagzak misschien niet echt eer aan. Een draagzak is meestal erg stevig, van een wat grover materiaal. Een belangrijk kenmerk is dat je ‘m kunt omklikken i.p.v. knopen. Een draagzak bevat een heupnand en schouderbanden die je kunt verstellen en vastgespen. Draagzakken kunnen meestal meer gewicht houden (maar niet altijd!) dus kan een zak praktisch(er) zijn bij oudere kindjes, bijvoorbeeld peuters. Met een draagzak kun je je kindje op je buik dragen en met sommige ook op de rug.

tula carrier
Altijd en overal mee in de draagzak

De draagdoek

Een draagdoek bestaat uit één lange doek van vaak zo’n 2,5 meter, maar langer of korter komt ook geregeld voor. In tegenstelling tot een draagzak knoop je de doek om in plaats van te klikken. Draagdoeken verschillen onderling erg in materiaal en stevigheid. Sommige doeken rekken mee, andere zijn juist zo geweven dat ze niet kunnen rekken. Een draagdoek kan over het algemeen al direct bij een pasgeboren baby worden gebruikt. De stof is vaak zachter dan die van een draagdoek, dus vinden ouders het soms prettiger om hun newborn in een draagdoek te doen dan een draagzak. Een draagdoek wordt vaak op de buik en/of rug gedragen.

De ringsling

De ringsling is een draagdoek. Hij bestaat uit een relatief korte doek (vaak maximaal twee meter) die je vast maakt door de stof door de ringen aan het uiteinde te halen. Je draagt je kindje in een ringsling op je heup. Je kindje zit op je heup in een ergonomische houding en de doek is dan ook al te gebruiken vanaf dat je baby net geboren is. Omdat je op je heup draagt, is het gewicht van je kindje niet evenredig verdeeld. Dit zal, zeker als je nog een baby hebt, niet snel voor problemen zorgen, Heb je echter een zwakke rug dan raad ik je aan te kiezen voor een draagzak of draagdoek waarbij je kindje op je buik (en als hij ouder is eventueel op je rug) kunt dragen. Op deze manier wordt het gewicht van je kindje evenredig verdeeld en ontzie je je rug.

draagdoek knopen: hoe knoop je een ringsling? Op Youtube vind je verschillende video’s waarin dit heel duidelijk wordt uitgelegd.

 

Buikdrager, rugdrager of toch een heupdrager?

Op welke manier je je kindje wil dragen, is helemaal jouw keus. Het hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd van je kindje, hoe vaak je de draagzak gaat gebruiken (en of je partner ‘m gaat gebruiken), en of je bijvoorbeeld een zwakke rug hebt of niet. Het maakt niet uit, zolang je in ieder geval maar ergonomisch draagt. Hoe draag je doorgaans met de verschillende soorten dragers?

Een draagdoek kun je altijd sowieso op je buik dragen. Het gezicht van je kindje naar je toe. Meestal kun je je draagdoek ook op je rug binden, wel pas zodra je kindje wat ouder is en zelfstandig kan zitten.

De meeste draagzakken zijn ontworpen om je kindje mee op je buik te dragen, vaak kan je ook rugdragen met een draagzak. Met een enkele draagzak kun je zelfs naast buik en rug ook op je heup dragen, klik hier en hier om te zien welke dat zijn.

Met een ringsling draag je je baby op je heup.

Heb je een zwakke rug of zwakke heupen, kies dan voor een draagzak of draagdoek die het gewicht van je kindje goed verdeelt. Zorg er dan ook voor dat je een draagzak of draagdoek koopt waarmee je je kindje op je rug kunt dragen als het wat ouder en dus zwaarder wordt. Met een goede draagdoek of draagzak zul je niet gauw last van je rug hebben. Meer over het kiezen van de juiste draagzak voor jou (en je baby) lees je hier bij ‘comfort voor jou als drager’. De meestgestelde vragen over draagzakken en draagdoeken vind je in dit FAQ-artikel.

Hoe kies je de beste draagzak?

Bij het kiezen van de beste draagzak voor jou (en je kindje) komt het nodige kijken. Je wilt er immers zeker van zijn dat je de beste keus maakt. Dit houdt onder andere is dat je je kindje ergonomisch en veilig kunt dragen, maar ook dat de drager makkelijk om en af kan. Als dat niet zo is, dan is de kans groot dat je de drager bijna niet zult gebruiken. Om je goed op weg te helpen hierbij de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een draagzak, en tips over welke bij jouw situatie past.

draagzak of draagdoek
lekker slapen in de draagzak

veiligheid

Het allerbelangrijkste bij het dragen van je kindje is veiligheid. Je wilt je kindje dicht tegen je aan en je handen vrij, zonder dat je bang hoeft ze zijn dat zijn hoofdje niet beschermd wordt, of dat ‘ie uit de draagzak glijdt. Met alle hier aanbevolen draagzakken weet je zeker dat je goed zit qua ergonomisch dragen en veiligheid, maar dan nog zijn er dingen om op te letten.

Zorg er altijd voor dat je je kindje draagt volgens de aanbevelingen en richtlijnen van die specifieke drager. Deze vind je vaak bijgevoegd bij de verpakking.

Belangrijk is dat je goed let op het aangegeven maximale maar ook minimale gewicht dat je drager kan houden. Wil je je baby dragen, of een kindje van bijvoorbeeld 14 maanden? Kan dit met één en dezelfde drager? Heb je extra assecoires nodig om de drager te kunnen verkleinen voor je baby?

Let er bij het dragen op je buik ook op dat het hoofdje van je baby zich op die hoogte bevind waarbij je zijn hoofdje kan kussen. Zowel hoger als lager dragen is gevaarlijk, het kan dan te warm worden of zijn nekje is dan minder beschermd.

Ergonomisch dragen: comfort voor je kindje

Na veiligheid is het belangrijkste dat je kindje het prettig vindt in de drager. Is dat niet het geval dan zul je de drager waarschijnlijk maar zelden gebruiken. Waar moet je op letten als je kindje in de drager zit?

De beentjes moeten zich in de zogenaamde M-houding bevinden. Dit betekent dat de knietjes hoger zitten dan de billetjes, en tot de knieholtes worden ondersteund door de stof.

Daarnaast is het belangrijk dat de drager de natuurlijke kromming van het ruggetje mogelijk maakt. De draagzak moet dus niet te stijf zijn.

Ook moet het nekje van de baby voldoende ondersteund worden. Bij een draagdoek kun je dit doen door een stoffen doekje (spuugdoekje) in de rand bij het nekje een paar keer om te rollen tussen de stof van de draagdoek. Je creëert zo een dikkere en stevigere rand rondom het nekje van je baby.

Bij oudere kindjes kun je zorgen voor een drager die je ook op je rug kunt bevestigen. Op deze manier heeft je kindje iets meer vrijheid en kan het goed zelf rondkijken en de wereld om hem heen ontdekken.

Je kindje dragen met het gezichtje naar voren is niet ergonomisch. Er zijn sinds kort drie draagzakken  waarbij je je kindje vanaf vier maanden oud en maximaal voor korte periodes van 15 minuten (Ergobaby en Tula) en vanaf 6-12 maanden maximaal 10 minuten per keer (ByKay) verantwoord naar voren kunt laten kijken. Alle andere dragers waarbij je kindje naar voren kijkt raden wij af. Als je kindje iets ouder is en zelfstandig kan zitten, dan kun je het dragen op je rug en kan het ook goed van zich afkijken.

Beste draagzak baby consumentenbond

Meer over de beste draagzakken en ergonomisch dragen vind je op de site van de beste draagzak consumentenbond.

comfort voor jou als drager

Bij comfort voor jou als drager, kun je letten op een aantal dingen. Hoe bevestig je de drager? Met klittenband? Met clipjes die makkelijk te verstellen zijn? Gaat je partner of iemand anders de drager ook gebruiken? Je wil dan misschien makkelijk te verstellen banden, en wellicht bredere schouderbanden.

Zit er een zakje in/aan/op de drager? Van welke stof is de drager gemaakt, en past dat bij hoe vaak en waar jij ‘m wilt gebruiken? Er zijn dragers met ademende ‘gaatjes’ die ideaal zijn voor op een zonnige vakantie.

Als je een zwakke rug hebt, kies dan voor een drager die het gewicht van je kindje goed en evenredig verdeelt. Een brede en stevige heupband helpt hierbij, omdat je rug dan minder gewicht hoeft te dragen.

Een draagdoek is heel fijn voor het dragen van kleine baby, maar kan op vakantie ineens niet prettig zijn omdat aan- en afdoen iets minder praktisch gaat en omdat jullie dan misschien te dicht op elkaar zitten waardoor het te warm kan worden.

Denk dus goed na over waar, wanneer, door wie en hoe vaak je de drager wilt gaan gebruiken.

gebruiksvriendelijkheid

Tot slot is gebruiksvriendelijkheid ook een  punt om op te letten. Sommige dragers zijn bijvoorbeeld tot klein op te vouwen, wat handig kan zijn op reis.

Laat je niet intimideren door draagdoeken die onmogelijk lijken om goed om te knopen. Oefen rustig eens een keer met een goede vriendin die bijvoorbeeld weleens draagt, of oefen zelf voor de spiegel na het kijken van een knoopfilmpje op YouTube. Je kunt gerust een paar keer oefenen met een pop of knuffel 🙂 Weet dat de eerste paar keer even lastig of wennen kan zijn, maar dat het na een paar keer al goed gaat en je dan niet meer terug wilt!

Ook kun je overwegen om een drager te kopen die in de wasmachine kan, daar een baby of peuter de kunst bezit alles vies te maken 😉 Sommige dragers kunnen zelfs in de droger. Vind je dat een groot voordeel, let hier dan op bij het kiezen.

P.S. Meer babyproducten vergelijken? Klik hier voor de kinderwagen kiesgids, lees welk fietsstoeltje voor jou het beste is, kies de beste babyfoon met camera of zonder camera of lees alles over het kiezen van een co-sleeper.

Deel dit op: