Bevallen met een geplande keizersnede

Afgelopen 14 april ben ik door middel van een geplande keizersnede bevallen van een zoontje. Hoe gaat zo’n geplande keizersnede in z’n werk? En wat zijn nu mijn beste tips? In deze blog vertel ik jullie alles over mijn ervaring met een geplande keizersnede!

Mijn eerste zoontje is door middel van een spoedkeizersnede geboren. De kans dat dit kindje ook weer gehaald zou worden was dan ook redelijk groot. In de eerste plaats had ik me voorgenomen om in elk geval te proberen om natuurlijk te bevallen. Maar daar kwam al snel verandering in toen onze kleine man besloot om in stuit te blijven liggen. Uiteraard bestaat er dan de mogelijkheid om je kindje te laten draaien, maar door het kleine slagingspercentage wat ze me gaven voor een natuurlijke bevalling, was het voor mij vrij simpel. Ik besloot mezelf niet teveel stress te geven en te gaan voor een geplande keizersnede. We hebben toen gelijk de datum vastgelegd en besloten in overleg met het ziekenhuis om hem precies op 39 weken zwangerschap te halen.

En toen was het zo ver! De dag van de operatie. We hadden ons oudste zoontje de avond ervoor al weggebracht zodat we dat niet vroeg in de ochtend hoefden te doen. We moesten al om 07.00 uur in het ziekenhuis zijn zodat ik rond 09.00 uur geopereerd kon worden. Mijn schoonvader kwam ons dus rond 06.15 uur ophalen om ons weg te brengen. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis werden we gelijk naar een kamer gebracht waar ze nog even alles zouden checken. Ik had al een paar dagen flink last van voorweeën en gaf dit ook gelijk aan. Ze wilden gelijk even een echo maken om te kijken hoe het met de baby ging. De verpleegkundige maakte de echo en zei op een gegeven moment: “je raadt het nooit..” Ik voelde ‘m gelijk aankomen. Ja hoor, ons eigenwijze mannetje was gedraaid en lag nu goed. Dat veranderde de zaak even. Nu mocht ik opnieuw beslissen wat ik wilde. Maar dat betekende wel dat als ik natuurlijk wilde bevallen, ze me naar huis zouden sturen om de bevalling gewoon af te wachten. Ook het slagingspercentage werd er niet bepaald hoger op.. Uiteindelijk besloot ik dat ik toch door wilde gaan met de geplande keizersnede. Ik wilde niet weer zo’n ervaring als ik bij de oudste had gehad en wist dat dit, ondanks dat het herstel van een keizersnede ontzettend pittig is, de beste manier was voor een zo fijn mogelijke bevalling. Helaas bleek er wel een spoedgeval tussendoor te zijn waardoor we dus geduldig moesten wachten tot we naar de OK moesten. Dit duurde voor ons gevoel een eeuwigheid, vooral ook omdat ik vanaf die nacht al niets meer gedronken had en ik enorme dorst had! In plaats van 09.00 uur ben ik uiteindelijk pas rond 13.30 uur naar de OK gebracht. Ik was vreselijk zenuwachtig. Waar ik bij mijn oudste natuurlijk al helemaal platgespoten was met medicatie en niet meer zoveel meekreeg van alles, was ik nu natuurlijk broodnuchter en kreeg ik alles mee. Ik kreeg wat medicijnen en uiteraard de ruggenprik. Vooral dat laatste zag ik enorm tegenop. Hoewel het natuurlijk geen fijn gevoel was, viel het me uiteindelijk enorm mee.

Doordat de keizersnede gepland was, werd er een gentle sectio uitgevoerd. Dit betekent dat alles veel rustiger in z’n werk gaat en de baby na de geboorte (indien de gezondheid het toelaat uiteraard) gelijk bij de moeder wordt gelegd terwijl de buik nog wordt dichtgemaakt. Uiteindelijk bleek tijdens de operatie dat ons koppige mannetje wederom gedraaid was en dus weer in stuit lag. Op dat moment besefte ik dat we echt de juiste keuze hadden gemaakt! Helaas wilde hij ook tijdens de operatie niet echt meewerken en probeerde telkens weg te kruipen wanneer ze hem wilden pakken. Hierdoor duurde de geboorte al met al wat langer en voelde ik ook meer van al het getrek en geduw dan normaal gesproken. Uiteindelijk is ons kleine wondertje op 14-04-2023 om 14:04 geboren! Hij moest heel even een beetje zuurstof krijgen, maar herpakte zich snel en mocht daarna gelijk bij mij liggen. Na de operatie werden we naar de verkoeverkamer gebracht met z’n drieën. Hier mocht ik hem gelijk aanleggen en zelf een ijsje eten tot we weer naar onze kamer gingen.

Die dag is ons oudste zoontje natuurlijk ook gelijk gekomen om zijn broertje te bewonderen. En wat was hij trots! Hij vond het wel een beetje eng om mama aan allerlei infusen te zien liggen en te zien dat ik natuurlijk eigenlijk nog niks kon, maar zijn broertje was gelijk alles voor hem!

Uiteindelijk mocht ik twee dagen later, op zondag, eindelijk naar huis! Ondanks de pijn kon ik echt niet wachten tot ik eindelijk naar huis mocht. Ik wilde gewoon weer lekker in mijn eigen bedje liggen en bij m’n gezinnetje zijn. Het herstel van de keizersnede viel me wel weer even tegen. Zeker met een enthousiaste peuter van 3,5 jaar kom je toch minder aan je rust en ga je toch meer doen dan je eigenlijk zou mogen.. Maar uiteindelijk gaat het steeds wat beter. Soms moeten we nog even wat opletten en overschat ik mezelf, maar ik ben enorm dankbaar voor ons prachtige gezinnetje met twee gezonde mannetjes!

Heb jij binnenkort een geplande keizersnede? Ik zal hier nog even mijn beste tips voor jullie op een rijtje zetten!

  • Zorg voor voldoende comfy kleding! Denk hierbij aan bijvoorbeeld die grote oma-onderbroeken of mannenboxers. Dit drukt niet op je wond en zit super fijn na je operatie. Ook wijde joggingbroeken en shirts zijn echt een aanrader!
  • Probeer op je zij rollend uit bed te komen zodra je weer mag lopen. In het ziekenhuis heb je zo’n papegaai waar je je aan kunt optrekken, maar dit is niet heel goed voor je buikspieren.
  • Zorg voor een grote fles water naast je bed. Ik had zelf een drinkfles van maar liefst 2 liter aangeschaft en deze continu bij me. Zo hoef je niet te vaak je bed in en uit en kan je na de operatie gelijk je fles aanvallen!
  • Neem écht voldoende rust na je operatie. Ondanks dat je tegenwoordig alweer vrij snel naar huis mag, is het wel echt belangrijk dat je je rust pakt. Bij beide keizersnedes ben ik hier wat laks in geweest en daardoor kan je wond dus gaan ontsteken, wat geen fijn gevoel is en je herstel enorm vertraagt!
  • Bouw een spiegel op van paracetamol. Hierdoor neem je niet pas pijnstilling op het moment dat je pijn hebt maar ben je de pijn voor.
  • Wil je borstvoeding geven? Een keizersnede kan soms ervoor zorgen dat je productie wat minder op gang komt. Leg je kindje dus lekker veel aan, zorg voor veel huid-op-huidcontact en kies er eventueel voor om te starten met kolven. Na de operatie kan het wat gevoelig zijn om je kindje in de Madonna-houding te voeden. Ik heb zelf de eerste weken voornamelijk in de Rugby-houding gevoed. Dit was veel comfortabeler en zorgde ervoor dat ik geen druk had op mijn buik
  • Vergeet niet een verlengsnoer mee te nemen naar het ziekenhuis. Als je even rustig een filmpje wil kijken of gewoon even op je telefoon een spelletje wilt spelen of iets dergelijks is het super handig als je een verlengsnoer bij je hebt. Zo hoef je niet continu te draaien en kan je gewoon lekker op je rug blijven liggen
  • Kies vooral voor jezelf en je baby. Een keizersnede is een zware operatie en het herstel is niet niks. Heb je even geen zin in kraamvisite? Geef dit dan gewoon aan en pak lekker je rust!
  • Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze gefaald hebben na een keizersnede. Vergeet niet dat ook een keizersnede echt een bevalling is en niet “the easy way out”! Merk je toch aan jezelf dat je het geen plekje kan geven en hierdoor in de knoop zit met jezelf? Trek dan op tijd aan de bel en blijf erover praten!

Plaats een reactie