Draagzak of draagdoek: 4 voordelen van het dragen van je kindje die je nog niet kende

Dat dragen in een draagzak of draagdoek ideaal is voor zowel jezelf als je kindje (handen vrij! huidhonger!) wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat het onder andere heel goed is voor de ontwikkeling van baby’s hersenen?

Grote kans dat je kindje, na 9 maanden lang in je buik te hebben gezeten, nergens anders liever wil zijn dan bij jou. En omdat je zo’n lamme arm krijgt van het continu je baby tillen, is een draagdoek of draagzak dan een ware uitkomst. Maar het is niet alleen goed ter voorkoming van een lamme arm. Er is meer!

Al overtuigd van het nut van een drager maar weet je nog niet welke je moet kiezen? Kijk dan gauw in onze kiesgids, hier vind je de beste draagzakken 2020!

draagzak of draagdoek
draagzak of draagdoek: zoveel voordelen voor je baby!

1. Baby’s die regelmatig worden gedragen huilen minder

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die regelmatig in een draagzak of draagdoek worden gedragen tot wel 43% minder huilen. Ondertussen voelen ouders die hun kind dragen zich competenter en zekerder.

In de meeste niet-Westerse landen wordt al decennia lang gedragen. Dat zij al lang weten dat hun baby’s hierdoor weinig huilen, blijkt wel uit het feit dat deze landen het huilen van baby meten in aantal minuten. Ter referentie: in Westerse landen wordt de hoeveelheid van het huilen van baby’s gemeten in aantal uren.

2. baby’s die regelmatig worden gedragen zijn socialer en leren de ‘kneepjes van het mens-zijn’ beter

Je baby ziet jou en de wereld om hem heen heel goed vanuit de draagzak. Alle handelingen die jij uitvoert die hoort, voelt en ziet hij. Hij hoort je stem continu en de verschillende manieren waarop je deze inzet. Hij leert hiervan in sneltreinvaart veel over taal, gezichtuidrukkingen en geluiden die bij het leven horen. Daarnaast maak jij vaker contact met je baby, als hij voor je hangt. Dit zorgt ook weer voor die sociale prikkels en versterkt bovendien de band tussen moeder en kind.

Black Friday DagdealsBlack Friday Dagdeals

3. baby’s die regelmatig gedragen worden leren meer

Baby’s in een draagzak of draagdoek besteden meer tijd in de zogenaamde ‘relaxte alerte staat’. Dit is eigenlijk de meest ideale staat voor een baby, waarin ze rustig en toch alert zijn, het meest content en openstaan voor hun omgeving. Ze zuigen alles uit hun omgeving dan op als een spons en leren er ontzettend veel van. Volgens onderzoek zijn dit de momenten waarop ouder en baby de beste interactie hebben, waarbij de baby’s zintuigen -zoals zijn zicht- grote stappen vooruit maken.

baby draagdoek bam en boe
Een baby vindt het heerlijk in een draagdoek

4. de lichaamsfuncties van gedragen baby’s reguleren zich beter

In feite zou je kunnen zeggen dat een zwangerschap 18 maanden duurt: 9 maanden in de buik en 9 maanden erbuiten. In de buik werden de lichaamsfuncties van de baby gereguleerd door de hartslag, ademhaling en geluiden van de moeder. Buiten de buik moet de baby dit ineens zelf doen, terwijl hij er eigenlijk nog niet klaar voor is dit helemaal zelf te kunnen.

Huid-op-huid-contact zorgt ervoor dat de baby zijn ademhaling kan reguleren, hij wordt gekalmeerd door het horen suizen van moeders bloed en het kloppen van haar hart. Het lopen van de moeder, herkent de baby vanuit de buik en kalmeert hem eveneens. Als de baby veel alleen ligt zonder de steeds aanwezige regulerende effecten van de moeder, moet hij veel energie steken in zichzelf kalmeren (bijvoorbeeld door huilen of duimzuigen). Energie die hij anders had kunnen gebruiken om te groeien en te leren.

Je baby dragen in een draagzak of draagdoek is dus een eenvoudige en fijne manier om te zorgen voor een nog betere band tussen jullie en een nog hoger welzijn van je kindje. Een draagdoek past altijd en kost doorgaans niet veel. Kijk hier eens welke bij jou en je kindje past! Liever een draagzak? Lees dan eens onze draagzak reviews of bijvoorbeeld het verschil tussen Boba en Ergo of juist het verschil tussen de Tula en de Ergobaby.

Plaats een reactie