De beste luchtreiniger en beste luchtbevochtiger voor op de babykamer of slaapkamer

Een luchtreiniger op de babykamer, ik had er nooit zo over nagedacht maar sinds ik las over een onderzoek uit 2016 in Ulaanbataar begon ik me te verdiepen in luchtbevochtigers en luchtreinigers voor in de babykamer. In die stad is de aanwezige fijnstof in de lucht 7x hoger dan door de WHO toegestaan. Tijdens het onderzoek werden honderden vrouwen vanaf het begin van hun zwangerschap gevolgd. De helft maakte in huis gebruik van een air purifier en de andere helft niet. Bij de zwangere vrouwen die de luchtreiniger gebruikten bleek de foetus beter te groeien. Wauw, dit vond ik toch wel een bijzondere uitkomst! 

Maar waar let je nou op bij het kiezen van een luchtbevochtiger of luchtreiniger voor bij je baby? En wat is dan een goede luchtreiniger? Ben je op zoek naar een luchtreiniger maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan onderaan dit artikel waar je op moet letten bij het kopen van een luchtreiniger. Zo zijn er luchtreinigers die naast reinigen ook werken als ventilator (handig voor in de zomer) en luchtreinigers die ook de lucht bevochtigen. Zoek je een luchtreiniger voor in de babykamer dan heb je genoeg aan een apparaat dat tot 20m2 kan reinigen. Wil je ‘m ook in de woonkamer zetten, dan kan je beter gaan voor een luchtreiniger met een groter reinigingsoppervlak. Lees hier meer over waar je op moet letten en wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van de beste luchtreiniger (en bevochtiger).

01. beste luchtreiniger babykamer

Rolfstone Air Balance

check prijs en details

 • klein en licht dus overal neer te zetten en gemakkelijk gedurende de dag van plek te verwisselen
 • geschikt voor ruimtes tot max 20m2, dat moet wel genoeg zijn voor een gemiddelde babykamer ­čśë
 • heel stil en in de slaapmodus ook geen last van felle lichtjes
 • prijs-/kwaliteitverhouding is heel goed
 • met HEPA filter
 • onderhoudsvriendelijk, filter gaat lang mee en hoeft alleen af en toe even gestofzuigd te worden

Ik schreef een uitgebreide review over hoe de Rolfstone luchtreiniger het doet in onze babykamer.

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Rolfstone luchtreiniger op de babykamer.

02. beste luchtreiniger allergie / beste luchtreiniger astma

Dyson luchtreiniger – Dyson Clean Formaldehyde

check prijs en details

 • reinigt de lucht en kan gebruikt worden als ventilator
 • helpt niet alleen tegen stof, pollen en bacteri├źn maar neutraliseert ook chemische stoffen zoals formaldehyde, iets wat andere luchtreinigers nog niet kunnen
 • deze luchtreiniger draait 360 graden om zijn as en kan dus de lucht in de hele ruimte reinigen (of in de zomer voor verkoeling zorgen)
 • door de speciale bouw en techniek ontsnapt er geen lucht uit de Dyson voordat deze lucht ook echt helemaal is gefilterd. 99,9% van de lucht wordt daardoor gereinigd van virussen, bacteri├źn, pollen en (ultra)fijnstof
 • makkelijk in gebruik en ook snel klaar voor gebruik
 • te bedienen met een app dus ook op afstand in te stellen naar jou behoeftes (je hoeft zelfs je bed niet uit)
 • de filters hoeven maar een keer per jaar vervangen (tenzij je de reiniger elke dag 24/7 aan hebt staan, dan vervang je de filters elk half jaar).
 • op de zachtste stand maakt de Dyson reiniger nauwelijks geluid met
 • fraai uiterlijk
 • vind je de Dyson luchtreiniger ideaal maar ben je niet gevoelig voor Formaldehyde, kies dan voor deze Dyson luchtreiniger die hetzelfde is maar dan zonder de Formaldehyde technologie. Extra fijn dat deze ook meteen een stukje goedkoper is.

nadelen

 • de prijs, een van de duurste luchtreinigers

Deze Dyson luchtreiniger heeft alle mogelijkheden die je wil als je op zoekt bent naar een luchtreiniger die alles heeft en je in een aankoop klaar wil zijn. Hij reinigt de lucht nog effectiever dan andere luchtreinigers en is daarnaast te gebruiken als ventilator.

03. beste luchtbevochtiger en luchtreiniger

Clean Air Optima

clean air optima luchtreiniger en bevochtiger

check prijs en details

Chemische stoffen zoals Formaldehyde, wat is het?

In vrijwel alle meubels, vloerbedekking (laminaat etc.) en in textiel zitten chemische stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat er bijvoorbeeld geen schimmel in komt en de kleur mooi blijft. In Europa zijn er wetten en regels omtrent welke chemische stoffen wel en niet gebruikt mogen worden en in welke hoeveelheid.

Formaldehyde is een chemische stof die van nature in o.a. etenswaar voorkomt en in kleine hoeveelheid niet schadelijk is voor de gezondheid. Deze stof geeft een vrij scherpe geur en zit vaak in nieuwe meubels en bijvoorbeeld een nieuw gekocht matras. Binnen Europa wordt er goed gelet op de hoeveelheid Formaldehyde die aanwezig is in producten. Toch is het alsnog belangrijk om je nieuwe matras of je net gelegde laminaat goed te laten luchten en je huis goed te ventileren. Dit wordt dan ook aangegeven door de fabrikant. Heb je meubels of textiel uit bijvoorbeeld China laten komen of ben je gevoelig voor Formaldehyde dan kan deze stof vervelende klachten geven zoals ge├»rriteerde ogen of irritatie aan de luchtwegen. Vooral mensen met allergie├źn of astma kunnen hier last van hebben. De meeste luchtreinigers zijn niet geavanceerd genoeg om Formaldehyde of andere chemische stoffen uit de lucht te filteren omdat hier een speciale technologie voor nodig is. De Dyson Cool Formaldehyde kan echter naast pollen, stof en bacteri├źn ook Formaldehyde neutraliseren.

Andere

Plaats een reactie