Rolfstone Air Balance: luchtreiniger review

Mijn beide kinderen hebben helaas last van allergieën. En wonend in een stad in het midden van het land -waar de fijnstof volgens metingen altijd het hoogst is – heb ik weleens gedacht om een luchtreiniger of air purifier aan te schaffen. Tegelijkertijd was ik ook altijd een beetje sceptisch over de werking ervan. Toen ik de Air Balance luchtreiniger van het jonge Nederlandse bedrijf Rolfstone mocht uitproberen was ik dan ook echt benieuwd of het wat voor ons zou zijn.

Ik zag van te voren even op tegen de installatie, maar dat bleek totaal niet nodig want het apparaat is op plastic verwijderen na klaar om te gaan en hij deed het letterlijk binnen 1,5 minuut. Het display werkt heel eenvoudig en snel en was geen enkel probleem om te snappen.

Luchtreiniger op de babykamer

luchtreiniger review

In 2018 is er een studie gedaan in Ulaanbataar (Mongolie). In die stad is de aanwezige fijnstof in de lucht 7x hoger dan door de WHO toegestaan. Tijdens dit onderzoek werden honderden vrouwen vanaf het begin van hun zwangerschap gevolgd. De helft maakte in huis gebruik van een air purifier en de andere helft niet. Bij de zwangere vrouwen die de luchtreiniger gebruikten bleek de foetus beter te groeien. Wauw, dit vond ik toch wel een bijzondere uitkomst!

De Rolfstone luchtreiniger kan tot 20m2 zuiveren. Hierdoor is het geen geschikte luchtreiniger voor in een echt grote huiskamer maar doordat ie dus wel lichtgewicht en klein is kun je ‘m overal neerzetten en gedurende de dag ook van plek laten wisselen. Ik zette de luchtreiniger bijvoorbeeld tijdens middagslaapjes op de babykamer en als mijn kleuterdochter een verstopte neus had (wat soms kan door haar lichte huisstofmijtallergie) dan zette ik ‘m bij haar op de kinderkamer.

Check prijs en details

Luchtreiniger bij allergie

Ik was lichtelijk teleurgesteld toen ik de luchtreiniger op verschillende plekken in het huis aanzette en hij meteen blauw werd, haha. Blauw betekent dat de luchtkwaliteit heel goed is, en daar ben ik natuurlijk blij mee maar ik vroeg me af hoe ik dan kon nagaan of de luchtreiniger zijn werk deed. Een paar dagen later kwam dat moment vanzelf: de zelfgebakken pepernoten brandden aan. Dochter verdrietig, geen lekkers om te eten maar het was een uitgelezen kans om de luchtreiniger, die nu eens naast de eettafel stond, aan het werk te zien: het licht van het apparaat werd vrijwel meteen rood toen ik de oven opende, en hij begon op de hoogste stand te reinigen. Jammer van de pepernoten maar top dat de reiniger echt aan het werk moest. Nadat ik ramen en deuren had open gezet om te luchten veranderde de reiniger binnen korte tijd van rood naar oranje naar groen, en uiteindelijk weer blauw.

// lees ook: alles wat je wil weten om relaxed voor de eerste keer te zwemmen met je baby

luchtreiniger test

Een andere manier waarop ik merkte dat de luchtreiniger echt wat deed, was op de avonden dat mijn dochter een verstopte neus had. Door de lichte huisstofmijtallergie krijgt ze regelmatig een verstopte of geïrriteerde neus. Vrijwel altijd wordt ze dan ook ’s nachts nog een paar keer wakker omdat ze er last van heeft. Op de avonden dat ik de Rolfstone luchtreiniger op haar kamer zette werd ze gewoon NIET meer wakker van een verstopte neus ’s nachts. Om nog beter te merken wat de air purifier doet, ben ik heel benieuwd naar komend voorjaar als de pollen weer door de lucht vliegen.

In mijn zoontjes slaapkamer kwamen we erachter dat als je de luchtreiniger een standje harder zet, je ‘m ook prima kunt gebruiken als white noise machine, haha. Mijn zoontje viel zowaar snel en rustig in slaap terwijl de luchtreiniger zachtjes stond te blazen. Je kindje snel in slaap én dat in een schoon luchtklimaat, dat zijn toch wel twee vliegen in één klap 😉 Je hoort ‘m trouwens bijna niet op de nachtstand (waarbij ‘ie op de zachtste stand gaat filteren) en dan nog is het meer een rustgevend zacht geluid (een beetje als een zachte bries, haha) dan een storend geluid. Naast dat de nachtstand super stil is, worden ook alle lampjes uitgeschakeld in deze stand (alleen het maantje brandt dan nog) dus geen last van felle lichtjes of geknipper. Als je ‘m niet de hele nacht aan wil hebben dan kun je met de timer instellen dat ‘ie na 2, 4 of 6 uur weer vanzelf uit moet.

Tot slot hebben we de lucht reiniger ook op onze eigen slaapkamer gezet. Omdat we binnenkort verhuizen stond onze slaapkamer even vol met dozen en spullen. Daar komt zo’n kenmerkend ‘karton’ luchtje vanaf. Maar op de nachten dat de Rolfstone reiniger stond te blazen rook het in de ochtend echt een stuk frisser in onze slaapkamer.

Conclusie

Ik was wat sceptisch over de werking en over het geluid dat de air purifier zou geven maar op verschillende manieren is de Rolfstone Air Balance luchtreiniger echter een aanwinst gebleken.

Zoek je een luchtreiniger die grote oppervlaktes kan reinigen zoals je woonkamer en die ook een optie heeft om de lucht te bevochtigen, dan is de Rolfstone reiniger niet toereikend. Maar wil je ervoor zorgen dat de lucht die je kind inademt op de babykamer of kinderkamer of die jij zelf inademt in de slaapkamer optimaal en gezond is, dan is deze denk ik echt een topper. Daarnaast is deze air purifier lang niet zo duur als veel andere en is hij klein en handzaam en daardoor makkelijk overal in huis neer te zetten. Wij blijven ‘m dan ook zeker aanzetten 🙂

Check hier de prijs en specificaties van de Rolfstone Air Balance luchtreiniger of check de prijs en opties van deze luchtreiniger bij bol.com.

Plaats een reactie