De beste draagzakken voor een pasgeboren baby

Je pasgeboren baby dicht tegen je aan dragen in een draagzak is heerlijk. Je baby voelt zich geborgen zo dicht bij jou, hij of zij hoort je hartslag (net als in de buik) en ruikt je geur. Zelf kun je lekker knuffelen met je baby terwijl je wel vrij bent om te bewegen.

Verreweg de meeste draagzakken kun je helemaal verstellen en aanpassen aan je kindje totdat hij of zij 1,5 of 2 jaar oud is. Je kunt in sommige gevallen je kindje na een paar maanden vooruit laten kijken, of op je zij dragen. Er zitten handige zakjes op of extra opties voor zware kindjes. Maar als je op zoek bent naar een draagzak voor je pasgeboren baby, dan heb je nog helemaal niks aan al deze extra opties.

Wat maakt een draagzak een goede newborn draagzak?

Als je zoekt naar een draagzak voor een pasgeboren baby, dan wil je een draagzak die perfect het kleine lijfje van je baby ondersteunt, die niet te groot, hard en lomp is, die het nekje ondersteunt en ervoor zorgt dat je baby in de ergonomische kikkerhouding dicht tegen je aan kan zitten. Je wil dat de stof niet te dik is zodat je kindje de warmte goed kwijt kan en dat er geen harde of schurende stof in de weg zit. Ook is het belangrijk dat je soepel de draagzak om en af kunt doen terwijl je je baby kunt blijven ondersteunen.

Ik heb hier daarom de beste draagzakken voor baby’s voor je op een rijtje gezet: de draagzakken die na zes maanden ook fijn zijn en goed aan te passen aan een zwaardere baby of dreumes, maar die bovenal perfect fijn voor die eerste weken of maanden. Veel draagplezier <3

nr. 1 beste draagzak voor pasgeboren baby

Rookie draagzak

draagzak newborn

check prijs en details

 • gemaakt van een super zachte linnen stof waardoor je het gevoel hebt met een soepele draagdoek te dragen, maar dan zonder het ‘gedoe’ van het knopen van een draagdoek. Dit is echt de minst stugge of ‘bulky’ draagzak die ik heb gebruikt en gezien! De lichte en soepele stof heeft twee belangrijke voordelen t.o.v. veel andere draagzakken: het voelt prettiger voor je baby (en voor jou) als er minder stugge stof om hem heen zit, zoals tegen de knieholtes. En je baby kan de warmte beter kwijt.
 • door de heupband om te vouwen komt je baby als vanzelf hoger in de draagzak te zitten, dus het hoofdje is altijd op ‘kushoogte’, dit is de ergonomische houding. In deze draagzak kun je
 • een ander belangrijk onderdeel van de ergonomisch verantwoorde houding is dat de beentjes van je baby in de kikkerhouding of M-houding ondersteund worden, waarbij de knietjes hoger zitten dan de heupen. Bij de Rookie draagzak kun je in tegenstelling tot andere draagzakken de stof bij de knietjes verschuiven. Bij andere draagzakken kun je deze stof verstellen door bijvoorbeeld (druk)knopen. Hierdoor kun je altijd in vast ‘stapjes’ de stof breder of kleiner maken, en ook alleen maar als je baby niet op dat moment in de draagzak zit. Maar bij de Rookie kun je dus gewoon een klein beetje van de stof verschuiven, en dus altijd precies op maat voor jouw kleintje. Ook kan je de stof verschuiven tijdens het dragen van je kleintje, waardoor je nog beter voelt tot waar de stof moet zitten. Dit vond ik altijd een heel groot voordeel van een draagdoek en een nadeel van een draagzak, maar bij de Rookie draagzak is dat probleem er dus niet.
 • je kunt het nekje extra ondersteuning bieden door de stof op een bepaalde manier vast te klikken
 • de draagzak is soepel om te doen en makkelijk te verstellen, ook als je met je andere hand je kindje vasthoudt.
 • als je ongemakkelijk voelt bij de wat koudere dagen dan is er eventueel een prachtige wintercover die je over de draagzak heen kunt dragen.

na de newbornfase

 • Deze draagzak gaat mee tot je kindje ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud is. Het stuk stof dat je voor je pasgeboren baby voor meer stevigheid gebruikte, kan je uitvouwen en boven het hoofdje vastzetten waardoor je je kindje kunt afschermen van prikkels, zon of regen. Zodra je kindje kan zitten kun je hem of haar op je rug dragen.
draagzak pasgeboren baby

De Rookie draagzakken bestaan nog niet zo ontzettend lang, en daarom ben ik zelf helaas pas na de newbornfase deze draagzak gaan gebruiken. Maar wat een aanwinst! Zoals je waarschijnlijk wel weet heb ik heel veel draagzakken in de kast liggen en ik heb de afgelopen jaren dan ook gemerkt wat wel en niet fijn is als het gaat om het dragen van een newborn, grotere baby of dreumes. Ik wou echt dat ik deze draagzak had gehad toen mijn kinderen pasgeboren baby’s waren. Ik droeg de eerste maanden toen meestal met een draagdoek, maar deze draagzak heeft precies de voordelen van een draagdoek maar dan in het makkelijke en draagcomfort van een draagzak. Naast dat de stof van een mooie en soepele kwaliteit is, kan je ook kiezen uit vele prachtige kleuren en opties. Er zijn er ook altijd wel een paar in de sale, dus zeker de moeite waard even te checken.

Omdat we zo enthousiast zijn over de Rookie draagzak, mogen we een kortingscode geven! Gebruik de code RookieXrelaxedbaby voor 10% korting op je draagzak.

Klik hier voor de prijs en opties van de Rookie carrier of check de prijs en opties bij Amazon.nl.

Hier zie je hoe je de draagzak kunt aanpassen voor een pasgeboren baby (de video begint bij het stukje over ‘newborn adjustment’)

nr. 2 beste draagzak newborn

Tula Free to Grow draagzak

tula draagzak newborn

check prijs en details

 • tja, een beetje een ‘gouwe ouwe’ 🙂 maar deze Tula Free to Grow draagzak is echt heel fijn voor het dragen van een pasgeboren baby. Het is de voorloper van de Tula Explore draagzak. De Explore is meer gericht op iets grotere baby’s of dreumesen doordat je je bijvoorbeeld ook vooruit kan laten kijken. Voor een newbornbaby is dit allemaal niet nodig en voldoet de Tula FTG meer dan prima. Doordat je minder aanpasopties hebt, heb je ook niet teveel knopen, ritsen en andere extra’s die alleen maar afleiden die eerste maanden. De Tula Free to Grow draagzak is een stuk goedkoper dan de Explore en biedt voor kleine baby’s alle nodige mogelijkheden (en daarna overigens ook, behalve het vooruit kijken!)
 • de nieuwe Tula Linnen collectie heeft extra zachte stof, zachter dan van de andere collecties
 • deze draagzak is heel goed te verstellen waardoor hij je baby optimaal ondersteunt. Het nekje van je baby kun je eventueel extra ondersteunen door middel van het zonnekapje. Dit stuk stof kun je bijvoorbeeld aan één kant vastklikken aan de schouderband voor extra support, of je rolt ‘m op achter het nekje van je baby.

na de newbornfase

 • de Tula Free to Grow kan je kindje dragen tot hij of zij zo’n twee jaar oud is. Als je kindje zelfstandig kan zitten dan kan je op je rug gaan dragen.

nr. 3 beste draagzak baby

Ergobaby Omni draagzak

ergobaby omni geschikt voor newborn

check prijs en details

 • de beentjes worden vanaf 3.2 kilo goed ondersteund en de draagzak is goed en eenvoudig kleiner te maken (zowel bij de beentjes als het rugpand) zodat er een optimale houding voor je kindje ontstaat
 • voor een baby jonger dan zes weken kun je een kussentje naar binnen vouwen waardoor het nekje optimaal wordt ondersteund
 • de mesh-opties geven extra mogelijkheden om lucht door te laten bij warmte
 • makkelijk om om te doen en om te verstellen

In deze video zie je hoe je Ergobaby newborn adjustment kunt toepassen:

Er zijn veel draagzakken waarbij wordt aangegeven dat ze vanaf newborn geschikt zijn. In veel gevallen zijn deze draagzakken echter pas na vier of zes weken te gebruiken, en soms zijn ze zelfs dan nog niet ergonomisch verantwoord. Bij veel ‘merkloze’ en goedkope draagzakken is dit (helaas) het geval. Deze draagzakken zijn misschien gedurende een paar weken of maanden ergonomisch verantwoord, als je kindje precies die lengte en dat gewicht heeft, dat ze er min of meer ’toevallig’ goed in zitten. Draagzakken die nog niet verantwoord zijn bij de echt kleine baby’s (na een aantal weken al beter aan te passen naar de juiste ergonomische afstellingen) zijn:

Ik noem deze draagzakken omdat het bekende en ‘grote’ merken zijn in de babyproducten. De Chicco co-sleeper is bijvoorbeeld een van de beste co-sleepers en de Stokke Tripp Trapp stoel is ook niet meer weg te denken uit vrijwel elk gezinshuis. Je kan daarom denken dat de draagzakken van deze merken vast prima zijn voor je pasgeboren baby, want het zijn gerenommeerde namen. Echter, wil je je baby vanaf newborn of voordat hij een maand of 3 oud is al dragen in een draagzak, dan raden we deze draagzakken niet aan. De draagzakken zijn onvoldoende aan te passen naar de juiste standen en afmetingen voor een ergonomische houding voor je pasgeboren baby.

Plaats een reactie