De eerste keer zwemmen met je baby – alle tips voor een heerlijke ervaring

Eerste keer zwemmen met een baby

De eerste keer zwemmen met je baby is een grote mijlpaal. Veel ouders kijken enorm uit naar dit moment. Toch blijft dit altijd even spannend. Wat moet je allemaal meenemen? Hoelang kan je het beste met je baby zwemmen? En wanneer mag je baby voor het eerst zwemmen? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Vanaf wanneer mag ik zwemmen met mijn baby?

Als je baby drie maanden oud is mag je voor het eerst gaan zwemmen met je baby. Onder de drie maanden is het zwemmen met een baby nog niet goed voor je kleintje en kan hij snel onderkoeld raken.

Zwemmen met baby zonder inenting?

Je hoeft niet te wachten met zwemmen tot je baby alle vaccinaties heeft. Uiteraard is het wel belangrijk goed op de gezondheid van je kindje te letten. Is hij niet helemaal fit, heeft hij koorts of open wondjes? Dan is het verstandig om even te wachten met zwemmen. Ook als je kindje juist kort geleden een vaccinatie heeft gehad is het beter om even te wachten met zwemmen. Is je kindje te vroeg geboren? Overleg dan altijd even met de kinderarts wanneer je het beste voor het eerst kunt gaan zwemmen met je kindje. Daarnaast ken jij je baby natuurlijk het beste. Heb je het idee dat je kindje er nog niet aan toe is? Dan kan je natuurlijk het beste nog even wachten tot het kindje wat ouder is zodat het een leuke ervaring wordt voor je kindje.

// lees ook: Moonie beer, de lichtgevende en hummende knuffel: slaapt je baby er echt beter door?

Wat neem ik allemaal mee als ik met mijn baby ga zwemmen?

Zwemmen met een baby kan een hele uitdaging zijn! Waar je zonder baby niet zoveel hoefde mee te nemen, is het nu belangrijk dat je alles bij je hebt om het voor jouw kindje zo comfortabel mogelijk te maken. Het is belangrijkste is wellicht wel de zwemluier! Wij nemen zelf voor de zekerheid altijd meerdere zwemluiers mee. Let op, zwemluiers houden wel ontlasting tegen maar geen urine. Je kunt dus het beste wachten met het aantrekken van de zwemluier tot je in het zwembad bent. Je kunt ervoor kiezen om over de zwemluier een zwembroek of badpakje aan te trekken. Dit is niet perse nodig, maar het ziet er natuurlijk wel leuk uit.

Voor na het zwemmen of voor als je even een pauze neemt met je baby kun je het beste een badcape meenemen. Hier kun je jouw baby lekker in wikkelen zodat hij lekker warm blijft. Voor het afdrogen gebruiken wij zelf altijd een hydrofiele doek. Deze neemt lekker veel vocht op en neemt weinig ruimte in. Wil je na het zwemmen gelijk bij het zwembad douchen met je kleintje? Neem dan ook lekker wat verzorgingsproducten mee. Door het chloor kan het huidje van je baby wat droog worden, dus smeer je kindje vooral lekker in met wat babyolie. Neem voor na het zwemmen een gewone luier, romper en een lekker warm boxpakje mee. Met een boxpakje is je kindje snel aangekleed en blijft hij lekker warm. Geef je flesvoeding? Neem dan ook een flesje met voeding mee zodat je kindje daarna gelijk kan eten. Zwemmen is vermoeiend, dus je kindje zal zeker honger hebben na het zwemmen en waarschijnlijk gelijk in slaap vallen.

// lees ook: met deze tips wordt (alleen) douchen met je baby een heerlijk en ontspannen moment

Als je het zo leest dan lijkt het misschien allemaal veel werk en overweldigend wat je allemaal moet meenemen, maar na 2x zwemmen krijg je er al snel een handigheid in en merk je wat voor jullie wel en niet goed werkt. Laat je vooral niet ontmoedigen en wees je ervan bewust dat vrijwel elke vader of moeder het in het begin misschien een beetje spannend vindt.

Wat neem je mee als je met een baby gaat zwemmen?

zwemmen met baby 6 maanden

Voor en tijdens het zwemmen


Na het zwemmen

  • hydrofiele doek
  • wasgel en verzorgingsproducten
  • luiers (wegwerp of herbruikbaar)
  • flesje en voeding

Vergeet ook je eigen spullen zoals bijvoorbeeld haarborstel, deo en gezichtscreme niet. In de voorbereiding schiet je er zelf misschien bijna bij in 😉

Babyzwemmen: zwembandjes mee?

Zoals je ziet staan er geen zwembandjes op het lijstje met spullen om mee te nemen. Je hoeft je baby dan ook geen zwembandjes om te doen als jullie samen gaan zwemmen. Je houdt je baby natuurlijk de hele tijd vast, zowel in als uit het water. Pas wanneer je kindje begint te lopen, wordt aangeraden zwembandjes bij je kind om te doen als jullie gaan zwemmen.

Wanneer kan ik het beste gaan zwemmen met mijn baby?

Het is soms wat lastig om in te schatten wanneer je het beste kunt gaan zwemmen met een baby. Je wil natuurlijk niet dat het zwembad helemaal overladen is, en een baby die eigenlijk eerst een dutje had moeten doen is eigenlijk ook niet het ideale moment. Vaak hebben zwembaden speciale uren voor baby’s of gezinnen. Deze momenten zijn vaak in de ochtend. Zo kun je lekker tussen twee slaapjes in gaan zwemmen met je kindje. Houd er wel rekening mee dat je je kindje niet voedt vlak voor je gaat zwemmen. Je kindje kan hierdoor misselijk worden en gaan spugen.

// lees ook:

Hoe lang mag een baby in een zwembad?

Doordat je kindje nog zo klein is, zal je niet te lang in het water kunnen blijven. Ze krijgen het snel koud of worden moe van het zwemmen. Vaak is 15 tot 30 minuten meer dan genoeg voor zo’n kleintje. Let er wel op dat de temperatuur van het water niet te koud is. De ideale temperatuur voor een baby is minimaal 30 graden. Krijgt je kindje het na een tijdje koud en krijgt hij blauwe lippen of nagels? Ga er dan lekker uit en neem een warme douche met je kindje.

Je kindje laten wennen aan het water

Zo’n eerste keer zwemmen kan zowel voor de mama/papa als voor de baby natuurlijk best spannend zijn. Daarom is het ook belangrijk om je kindje rustig te laten wennen. Hier kan je natuurlijk al mee beginnen door thuis lekker te badderen met je kindje. Een zwembad is natuurlijk heel iets anders voor zo’n kleintje. Het water is wat kouder en je kindje doet super veel indrukken op. Neem dan ook rustig de tijd om met je kleintje het zwembad in te gaan. Heb je het idee dat je kindje het spannend vindt? Doe dan wat rustiger aan en forceer niks. Het is belangrijk dat je kindje leert dat zwemmen iets leuks is en natuurlijk niet dat het bang wordt voor het water.

Vind je het zelf ook wat spannend om alleen te gaan zwemmen met je baby? Vaak heeft een zwembad een programma voor baby’s. Hier zijn gespecialiseerde mensen bij die je begeleiden bij de eerste keer zwemmen. Daarnaast is het voor je kindje vaak ook leuk om zo’n programma te volgen. Er worden liedjes gezongen, oefeningen gedaan en dit alles kunnen ze gezellig samen met andere kindjes doen.

Zwemmen op vakantie met je baby

Ga je op vakantie met je gezinnetje en wil je lekker gaan zwemmen? Let dan extra goed op de temperatuur van het water. Natuurwater is bijna altijd te koud voor een baby. Kies er in dat geval voor je kindje goed in te smeren met zonnebrandcrème en lekker in het zand te spelen met het water. Wil je toch graag echt gaan zwemmen met je kindje, dan kun je wel kiezen voor een vakantiepark. Bijvoorbeeld CenterParcs heeft ontzettend leuke parken die gericht zijn op gezinnen (check hier de lopende kortingen). Vaak heb je hier leuke subtropische zwembaden, speeltuinen en programma’s gericht op kinderen. Een leuke optie om op vakantie te gaan met je gezin én lekker veilig te zwemmen met jouw kleintje!

Plaats een reactie