Zwanger? Misschien is Hypnobirthing iets voor jou

Op zoek naar een zwangerschapscursus Hypnobirthing in Leidsche Rijn en omstreken?

Ik geef privé-zwangerschapscursussen in Leidsche Rijn, De Meern, Vleuten, Woerden e.o.

Als gediplomeerd HypnoBirthing cursusleidster help ik je ontspannen en vol vertrouwen je zwangerschap te beleven en de geboorte tegemoet te zien. Daarnaast heb ik me door de jaren heen veel verdiept in mindful bevallen en zwangerschapshaptonomie, waar je dan ook veel aspecten van terug vindt in mijn cursus.

Zwangerschapscursus op maat

Ik ben gediplomeerd HypnoBirthing docente en de cursus bevat dan ook veel Hypnobirthing-aspecten. Omdat ik echter merkte dat er buiten Hypnobirthing ook nog zoveel te zeggen en te leren valt over geboorte, zwangerschap en je baby, bevat de cursus ook veel andere informatie en oefeningen over mindful zwanger zijn en mindful bevallen en aspecten uit zwangerschapshaptonomie. Daarnaast geef ik je veel info en handvatten over hoe je kunt omgaan met je baby (in en uit de buik) en hoe je leert meer op je eigen gevoel te vertrouwen als het gaat om het zorgen voor je baby.

Aan de hand van jouw wensen en interesses begeleid ik je in ongeveer 5 lessen naar een relaxte(re) zwangerschap en geboorte van jouw kindje. Omdat ik een privé-cursus geef bij jou thuis kan ik tijdens de lessen precies dat (extra) behandelen waar jij (en/of je partner) behoefte aan hebben.

Wat houdt de cursus in?

Mijn cursus focust zich op (het leren van) ontspanning door de moeder, omdat een bevalling dan soepeler en rustiger verloopt met als gevolg dat een bevalling vaak ook korter duurt en moeder en kind relaxed zijn.

Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur me een mailtje via relaxedbabynl@gmail.com of kijk alvast bij de praktische informatie.

Hoe werkt dat dan?

Als je gespannen bent, iets eng vindt of stress ervaart, dan komen er in je lijf allemaal stofjes en hormonen vrij. Deze zijn super nuttig, want ze zorgen ervoor dat je bloed snel naar delen van je lichaam gaat die het nodig hebben, zoals de spieren in je benen zodat je hard kunt wegrennen, of kunt vechten als dat nodig. Ook zorgen ze ervoor dat bepaalde lichaamsdelen verkrampen.

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat deze lichamelijke reactie niet handig en nuttig is als je aan het bevallen bent. Helaas is het wel een reactie die nu veel voorkomt, omdat er op veel plekken en door veel mensen wordt benadrukt hoe vreselijk een/haar bevalling was en je ziet regelmatig krijsende bevallende vrouwen in bijvoorbeeld een film. Hierdoor is het logisch dat je misschien op een gegeven moment bang wordt voor de bevalling. Als het dan zover is, verkramp je, word je bang en raak je gestressed. Lees hier het bevallingsverhaal van een van mijn cursisten, en hoe zij ondanks negatieve bevallingsverhalen van o.a. haar moeder zelf toch een fijne bevalling had waar ze fijn op terug kijkt. 

Tijdens de cursus leer niet alleen wat er tijdens de bevalling allemaal gebeurt met en in je lijf (en hoe je dit allemaal optimaal kunt gebruiken), je leert ook heel veel trucs en oefeningen die er voor zorgen dat je snel kunt ontspannen (in elke situatie, dus ook buitengewoon handig buiten de bevalling om ;)).

Wat moet ik me voorstellen bij die trucs en oefeningen?

Je ondervindt bijvoorbeeld zelf dat hoe jij DENKT dat iets zal gaan, voor een groot deel bepaalt hoe iets echt zal gaan. Door ontspanningsoefeningen leer je eventuele angsten of negatieve gedachten over je bevalling los te laten.

Daarnaast leer je drie soorten ademhalingtechnieken, die ervoor zorgen dat je je volledig gaat ontspannen, je ontspannen kunt blijven en ook – heel belangrijk- die ervoor zorgt dat je tóch terug kunt naar die ontspanning als dat juist even niet lijkt te lukken. Wederom ook heel nuttig in het gewone dagelijks leven 🙂

In dit leuke fimpje legt collega Aline aan Sanny van SannyZoektGeluk uit wat Hypnobirthing is en zie je een deel van de cursus

 

Opzet van de cursus – inhoud

Tijdens de cursus leer je in (doorgaans) vijf lessen van ongeveer 2 uur alles over:

 • hoe je lichaam werkt en met welke hormonen en stofjes je te maken krijgt tijdens de zwangerschap en bevalling (en erna) en hoe deze je helpen – en hoe jij ervoor zorgt dat ze je optimaal kunnen helpen
 • wat er met je lijf gebeurt als je gespannen of gestresst bent (spoiler: je wil wegrennen of wegvluchten en je lijf verkrampt – niet ideaal als je aan het bevallen bent)
 • waar deze reactie vandaan komt (laatste spoiler: de oertijd) en waarom het zo werkt
 • en vooral: wat je kunt doen om deze reactie te voorkomen
 • maar ook, misschien wel nog belangrijker: je leert wat je kunt doen als je deze reactie voelt om er tóch weer uit komen en je te ontspannen (iets dat niet alleen heel fijn en praktisch zal zijn tijdens je bevalling, maar ook een handige tool in de rest van je leven!)
 • ademhaling. Op een rustige en ontspannen manier ademhalen maakt je rustig, helpt je weer rustig te worden of zorgt ervoor dat je baarmoeder tijdens de bevalling goed doorbloed is zodat die haar werk goed kan doen
 • tips, tools, oefeningen en handvatten om de regie steeds zelf te behouden en op elk moment keuzes te maken die bij jou passen. Zo zul je met een goed gevoel terugkijken op je bevalling
 • hoe je bewust(er) kunt stilstaan bij je zwangerschap en de baby in je buik
 • wat je baby nodig heeft na de geboorte
 • en wat JIJ nodig hebt tijdens en na de geboorte

Met de dingen die je leert tijdens de cursus krijg je handvatten, je leert vertrouwen op jezelf, op je eigen lijf, vanuit haast of angst terug te keren naar rust en kunt zo tijdens je bevalling aangeven wat je grenzen zijn en waar je behoefte aan hebt. Als je je partner (of iemand anders die bij je bevalling zal zijn) meeneemt naar de cursus, dan leer ik hem/haar dit ook voor jou te doen. Zo heb je ineens een extra stem tijdens je bevalling 😉

Een fijne bevalling draait voor een groot deel om vertrouwen en keuzevrijheid en het gevoel dat het je niet allemaal overkomt maar dat je aan het roer staat en kunt kiezen. Het is jouw lichaam, jouw baby, jouw bevalling.

Ik wil je graag laten zien en laten weten welke keuzes en opties er allemaal zijn. Het gaat mij er niet om dat je gaat bevallen bij kaarslicht met wierook en een mooi muziekje op de achtergrond (mag, uiteraard). Ik wil graag dat je jezelf en lijf (weer) leert vertrouwen, zodat je de keuze ervaart om wel of niet te gaan voor pijnbestrijding, voor wel of niet weeën opwekken en voor wel of niet een ziekenhuisbevalling. Zodat wat je ook kiest, het jouw beslissing is en je er met een goed gevoel op terug kunt kijken.

Zie voor meer informatie ook dit leuke artikel op 24baby.nl.

Antwoorden op FAQ’s

 • Nee hoor, je partner hoeft niet per se mee naar de cursus.
 • Je partner hoeft ook niet élke keer mee te komen 🙂
 • Klopt, Hypnobirthing klinkt een beetje zweverig, maar dat is het helemaal niet. Het gaat juist om super praktische onderwerpen (hormonen, de fases van een bevalling) en oefeningen (ademhaling, ontspannen)
 • Indien gewenst kunnen we overleggen of je de cursus in minder dan 5 momenten kunt volgen, bijvoorbeeld in 2 of 3 (halve) dagen. Laat me weten wat je wensen zijn!
 • ‘Hypno’ in Hypnobirthing is afgeleid van het woord hypnose. Dat klinkt zwaarder dan het is. Hypnose is -in ons geval- niets meer dan geconcentreerde en relaxte focus
 • Gaat je kindje geboren worden via een geplande keizersnede, of wil je een ruggeprik? Ook dan is deze cursus super nuttig en fijn. Je leert namelijk te ontspannen en je hoofd helder te houden, zodat het je allemaal niet ‘overkomt’ maar je er helemaal bij bent en je eigen keuzes kunt maken.

Deze cursus is waarschijnlijk niet echt iets voor jou, als:

 • je zeker weet hoe alles zit en niet open staat voor nieuwe informatie en ideeën
 • je geen behoefte hebt aan dagelijks tijd vrij maken om even bewust contact te maken met je baby
 • je geen behoefte hebt aan een dagelijks lekker ontspanningsmomentje
 • je onder elke omstandigheid kunt ontspannen en hier niet beter in hoeft of wil worden (good for you!)

Praktisch

Over mij

hypnobirthing de meern hypnobirthing vleutenIk ben Lauren, 30 jaar en moeder van een kleuterdochter en babyzoon. Ik woon in De Meern, Utrecht. Voor de geboorte van mijn dochter verdiepte ik me veel in hoe je met spanning kunt omgaan, en wat ervoor nodig is om een rustige en mooie bevalling te hebben. Ik las alles wat los en vastzat over ontspannen bevallen, Hypnobirthing, haptonomie en mindful bevallen (kijk hier eens voor boekentips en mijn top 5 boeken over bevallen die mij super goed hebben geholpen).

Toen mijn bevalling eindelijk voor de deur stond, had ik er zelfs zin in omdat ik benieuwd was naar de ervaring. beste co-sleeperMijn bevalling duurde uiteindelijk van begin tot eind 2,5 uur en vond ik super mooi. Een van de eerste dingen die ik zei na mijn bevalling, was: “Wat een mooie en super krachtige ervaring. Ik zou dit zo graag iedere vrouw gunnen”.

In 2017 besloot ik Hypnobirthing docente te worden, om ook daadwerkelijk een mooie bevalling mede mogelijk te maken voor andere vrouwen. Toen ben ik Relax Hypnobirthing begonnen.

Na jaren te hebben gewerkt bij grote bedrijven en organisaties, heb ik het roer inmiddels omgegooid en ben ik nu met veel plezier freelance copywriter en met evenveel plezier en voldoening zwangerschapscursus-docente 🙂 Daarnaast heb ik o.a. dit blog als hobby, om alles te kunnen delen over fijne baby-producten, reizen met kleine kinderen en relaxed ouderschap.

Heb je vragen over de cursus, over de mogelijkheden en/of wil je je aanmelden? Stuur me een mailtje via relaxedbabynl@gmail.com. Ik lees en beantwoord mijn mail snel.

Op de facebookpagina van Relax Hypnobirthing vind je ook mijn telefoonnummer en verdere gegevens.

Waar vindt de cursus plaats?

Ik woon in De Meern, Utrecht. Ik geef les in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern, Utrecht en Woerden. Woon je hierbuiten en wil je meer weten? Stuur even een mailtje > relaxedbabynl@gmail.com < dan kijk ik wat ik voor je kan doen. Als ik nog niet vol zit, is er veel mogelijk. Ik zal dan wel reiskostenvergoeding vragen.

In de meeste gevallen kom ik bij je thuis, maar wil je liever ergens anders les dan kan dat in overleg.

Kan ik de cursus ook alleen/met z’n tweeën/in groepsverband volgen?

Omdat ik het fijn vind alle cursisten echt persoonlijke begeleiding te geven, geef ik voornamelijk privé-cursussen. Dit betekent in de meeste gevallen bij jou thuis en vaak met je partner erbij (dit hoeft overigens niet per se).

Heb je interesse in een groepscursus, of wil je de cursus met een vriendin volgen (gezellig), geef het dan even aan. Bij voldoende interesse in een groepscursus, kan ik er een inplannen met de andere cursisten die dit leuk vinden.

Hoe lang duurt een cursus?

Over het algemeen bevat de cursus 5 lessen, van ieder ongeveer 2 uur. Deze kun je elke week doen, maar ook om de week of met nog langere tussenpozen. Het is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren, hoe ver in je zwangerschap je bent en natuurlijk mijn planning 😉

In overleg is echter veel mogelijk. Zo kunnen we ook minder vaak maar langer afspreken, of bijvoorbeeld 2 of drie dagdelen.

Omdat ik freelancer ben, kan ik regelmatig door de weeks ook overdag. De meeste lessen geef ik in de avond of het weekend.

Vanaf wanneer kan ik de cursus volgen?

De meest ideale tijd is als je tussen de 20 en 30 weken zwanger bent, maar je kunt de cursus in principe volgen wanneer je wilt.

Hoeveel kost een cursus?

Een privé-cursus kost 499,-. Wil je de cursus volgen met een vriendin die ook zwanger is, dan kost de cursus 450,- per koppel.

co-sleeper kopenDit bedrag is inclusief:

 • Cursusmateriaal, hand outs
 • Ondersteuning voor, tijdens en na de cursus per mail, Whatsapp of telefonisch.

Binnen een week na aanmelding voor de cursus, ontvang je de factuur. Het cursusgeld dien je uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus over te maken.

Contact en aanmelden

Heb je vragen over de cursus, over de mogelijkheden en/of wil je je aanmelden? Stuur me een mailtje via relaxedbabynl@gmail.com. Ik lees en beantwoord mijn mail snel.

Op de facebookpagina van Relax Hypnobirthing vind je ook mijn telefoonnummer en verdere gegevens. Je kunt me altijd appen, bellen (spreek even mijn voicemail in als ik niet opneem) of via Facebook een bericht sturen.

Nadat je je hebt aangemeld neem ik binnen twee dagen contact met je op om nader kennis te maken. Zo kunnen we kijken of mijn cursus bij je past en of ik de juiste persoon voor jou ben om een cursus bij te volgen.

Ervaringen

Hoe één van mijn cursisten de cursus bij mij heeft ervaren:

“In het verleden had ik een krantenartikel gelezen waar in het verhaal stond van Doutzen Kroes, zij was bevallen volgens de hypnobirthing methode. Als ik ooit zwanger zou worden zou ik ook willen bevallen volgens de hypnobirthing methode nam ik mijzelf voor. Er werd geschreven over een ontspannen bevalling vol vertrouwen in je lichaam.
Toen ik zwanger was ben ik op zoek gegaan naar een hypnobirthing cursus, zo kwam ik via de vereniging in Nederland, via via bij Lauren uit. Nadat wij telefonisch kennis hadden gemaakt, wilden wij bij Lauren de cursus volgen. Lauren kwam de cursus bij ons thuis aan ons geven.
Mijn vriend was mijn steun en toe verlaat, hij wist wat hij moet zeggen en doen. Hij heeft zich geen moment nutteloos en machteloos gevoeld. Hij deed mee met deze cursus omdat ik dit graag wilde, maar hij is zo dankbaar dat hij mee heeft gedaan met de hypnobirthing cursus.
Lauren leerde ons de ademhalingstechnieken, affirmaties en ontspanningsoefeningen vol enthousiasme aan. Iedere bijeenkomst begon Lauren met te vragen hoe het oefenen ging en gaf ze tips. Daarna begon ze de avond met een bevallingsfilmpje waarbij de hypno birthingsmethode werd toegepast, op ieder filmpje zag je een vrouw vol vertrouwen bevallen. Aan de hand van een powerpoint presentatie met kreten, afbeeldingen en foto’s vertelde ze de te behandelde lesstof vrolijk en vol passie, met hier en daar een gepast grapje. Tussendoor oefenden we de ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen en legde ze deze met geduld uit. Waardoor wij de onderwerpen ons makkelijk eigen konden maken. De lessen waren dus lekker afwisselend.
Er was volop ruimte voor vragen en Lauren nam de tijd om je alles duidelijk uit te leggen met simpele voorbeelden uit het dagelijkse leven.
Wel was het raadzaam om iedere dag te oefenen, ik deed dit bij voorkeur voor het slapen gaan. Waardoor ik ontspannen ging slapen en de volgende dag vol energie de dag begon. Ik merkte dat ik door te oefenen ook zeker meer energie kreeg. En de oefeningen mij steeds meer eigen werden.
Voor deze cursus keek ik op tegen de bevalling doordat mij steeds door mijn moeder en andere vrouwen werd verteld dat bevallen zwaar en pijnlijk is. Door deze cursus heb ik mijn gedachten kunnen omzetten in positieve gedachten en keek ik zelfs uit naar de bevalling. Ik heb geleerd dicht bij mijzelf te blijven en in mijn eigen kracht te geloven. En met de geleerde ademhalingsoefeningen, affirmaties en ontspanningsoefeningen ging dit zeker lukken.

bevallingsverhalen

Dit is het bevallingsverhaal van mijn cursiste en haar dochter.
De verloskundige en verpleegkundige vertelden mij na de bevalling dat ze niet aan mij konden zien wanneer ik een wee had, zo ontspannen en in mijn eigen wereldje was ik. 
Mijn bevalling begon op vrijdagochtend 02.30 uur, ik werd wakker van de weeen. Al snel kwamen de weeen om de 5 minuten en om 05.30 uur hebben wij de verloskundige gebeld. Een half uur later heeft ze bekeken hoe ver de ontsluiting was, 1 cm… Om 09.00 uur kwam ze terug, 2 cm. Ondertussen ving ik de weeen op onder de douche en op bed met de ademhalingsoefeningen. Om 11.00 uur kwam ze weer, ik had 3 cm ontsluiting en nu kon ze mijn vliezen breken. Ondertussen baalde ik wel dat ’t niet opschoot terwijl de weeen actief aanwezig waren, maar herpakte mij dan weer snel en richtte mij op de ademhaling. We mochten naar het ziekenhuis, waar ik zou gaan bevallen. Dus pakten wij onze spullen in. Om 12.00 uur waren we in ’t ziekenhuis, inmiddels 4 cm.
Het is niet zweverig, maar juist erg praktisch en doelgericht.
Ik kreeg ’t steeds lastiger omdat ik moe werd. Om meer te kunnen ontspannen ging ik in bad. Nadat ik een uur later uit bad kwam werd besloten dat doordat ik te moe werd ik wee-opwekkers zou krijgen via een infuus. Ik stemde hiermee in, al wilde ik wel op de laagste stand beginnen en de tijd krijgen om aan de opwekkers te wennen. Ze werden nog sterker en ik kon de weeen niet goed genoeg meer opvangen, ik werd zo moe. Daarom besloot ik om aan een pijnstillingspompje te gaan.
Voor deze cursus keek ik op tegen de bevalling doordat mij steeds door mijn moeder en andere vrouwen werd verteld dat bevallen zwaar en pijnlijk is. Door deze cursus heb ik mijn gedachten kunnen omzetten in positieve gedachten en keek ik zelfs uit naar de bevalling. Ik heb geleerd dicht bij mijzelf te blijven en in mijn eigen kracht te geloven.
Om 17.15 uur had ik genoeg ontsluiting en ging ik via de Hypnobirthing-ademhaling mijn kindje naar beneden ademen, dit ging goed totdat de hartslag van onze baby onregelmatig werd en de verloskundige zei, er is niet genoeg tijd om via deze methode je baby ter wereld te brengen. Toen ben ik op kracht gaan persen, alles voor de baby. De baby kwam nog niet voldoende, de gynaecoloog werd gehaald, terwijl de verpleegkundige het heldere idee kreeg dat mijn blaas misschien vol zou zitten en via een katheter leegde de verpleegkundige mijn blaas en na 2 persweeen werd Vajen geboren! De gynaecoloog stond al in de kamer maar was gelukkig niet meer nodig. Ik heb Vajen zelf aangepakt en binnen twee minuten dronk ze aan de borst en na 1 wee was de placenta er.
Achteraf waren de laatste paar minuten eigenlijk best spannend, maar dankzij mijn goede voorbereiding met hypnobirthing ben ik niet in de stress of paniek geschoten. En kijk ik terug op een ontspannen, rustige, fijne bevalling.
De verloskundige en verpleegkundige vertelde mij na de bevalling dat ze niet aan mij konden zien, wanneer ik een wee had zo ontspannen en in mijn eigen wereldje was ik. 
Mijn vriend was mijn steun en toe verlaat, hij wist wat hij moet zeggen en doen. Hij heeft zich geen moment nutteloos en machteloos gevoelt, hij was mijn stem en nam het steeds op voor onze idealen. Hij deed mee met deze cursus omdat ik dit graag wilde, maar hij is zo dankbaar dat hij mee heeft gedaan met de hypnobirthing cursus.
Hypnobirthing vind ik maar een zweverig woord, ik noem ’t liever; ‘mediteren’.
Het is niet zweverig, maar juist erg praktisch en doelgericht.
Een eventuele volgende zwangerschap gaan wij een herhalingscursus doen, dat is zeker!

Meer lezen over zwangerschap? Boeken

Ben je wel geïnteresseerd in Hypnobirthing, mindful bevallen en ontspannen tijdens zwangerschap en bevalling maar heb je (nog) geen behoefte aan een cursus? Zie dan hier mijn tips over mooie boeken over zwangerschap en bevalling.

zwangerschap boeken top 5 – of de relaxed bevallen boeken top 5 🙂

Mindful bevallen door Nancy Baracke hypnobirthing vleuten

Een super mooi en praktisch boek waar ik zelf heel veel aan heb gehad tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap maar waar ik bovenal super veel aan heb gehad tijdens mijn bevalling – en zelfs de eerste baby-weken. Over leven (en bevallen!) met aandacht en in het moment, een wee/golving kunnen zien als een golf met slechts een korte piek, en van twee minuten rustig koffie drinken kunnen genieten zonder te denken: o jee, als m’n baby zo maar niet gaat huilen. Echt een topper.

hypnobirthing leidsche rijnZwanger met lichaam en ziel – Susan Smit

Handzaam boek over een wat andere kijk op ‘leven geven’ en zwangerschap. Het boek laat je even rustig zitten en je bewust worden van hoe bijzonder het eigenlijk is, dat er een nieuw kindje, een nieuwe ‘ziel’ in jouw groeit. Met tips om je zwangerschap holistischer te benaderen. Als interesse hebt in spiritualiteit dan zul je zeker interessante dingen lezen in dit boek. Heb je niet zoveel met spiritualiteit, dan kun je beter één van de andere boeken in deze top 5 lezen 😉

HypnoBirthing, The Mongan Method – Marie Mongan (dit boek krijg je als je de HypnoBirthing-cursus volgt) 

Het officiele HypnoBirthing boek. Vol prachtige en interessante hoofdstukken over geboorte, binding met je kindje voor, tijdens en na de bevalling en alle oefeningen die je ook tijdens de cursus leert. Nu nog in het Engels, dit boek komt zeer binnenkort uit in het Nederlands. Compleet boek met alles wat je wilt weten over HypnoBirthing en relaxed bevallen.

Ik ga relaxed bevallen – Georgina Kwakye

Deze Nederlandse actrice en model is tevens een Hypnobirthing cursusleidster. In dit toegankelijke en praktische boek legt ze alles uit over affirmaties, mindset voor en tijdens je bevalling en geeft ze een helder beeld van alles wat je kan doen (en kan laten) als je een rustige geboorte wenst. Praktisch en persoonlijk over Hypnobirthing. Aanrader!

 

Positief over bevallen – Milli Hill

Dit nieuwe boek (mei 2018) is een nieuw pareltje. In Engeland al super populair (The Positive Birth Book) en nu ook vertaald naar het Nederlands. Alle mythes over bevallen en hoe dat vreselijk, erg, en alleen maar naar is worden op een eenvoudige en praktische manier uitgelegd en vervolgens weerlegd. Boordevol grappige (!) tips, weetjes, trucs en oefeningen om je positief te voelen richting je bevalling (en tijdens en daarna). Nu al een hit!

Tot slot ook een mooi boek over wat je baby nodig heeft na de geboorte (een onderwerp dat ik ook behandel in de cursus):

Wat baby’s nodig hebben – Melanie Visscher