beste kolf 2020

Beste borstkolf: vind hier welke handkolf of elektrisch kolfapparaat bij jou past

Kolven: het kan super eenvoudig, makkelijk en snel maar het kan ook een flinke klus zijn of ongemakkelijk voelen, zeker in het begin. Als je borstvoeding geeft aan je baby of je bent van plan dat te gaan doen, dan is een borstkolf een absolute must. En of je nu gaat voor een handkolf of een dubbele elektrische kolf: je moet je er prettig bij voelen en het ding moet doen wat jij wil op de manier waarop jij dat wil en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring. Ik heb dan ook wat geploeterd tijdens het afkolven van melk met de (tweedehands) kolf toen mijn dochter klein was. Met een tweede kindje op komst besloot ik me dan ook goed in te lezen en opnieuw te onderzoeken welke kolfapparaten er allemaal zijn, wat nu precies de verschillen en plus- en minpunten van de verschillende soorten kolven zijn en ga zo maar door.

Lees lekker mee dan weet je hopelijk net als ik welke kolf het voor jou moet gaan worden!

De verschillende soorten borstkolven vergelijken

Handkolf of elektrische kolf?

Als je dacht dat een borstkolf ‘gewoon’ moedermelk kolft en dat je dat maar op één manier kunt doen, dan kom je van een koude kermis thuis. Er zijn naast verschillende merken met eigen plus- en minpunten ook nog eens ontzettend veel soorten kolven te koop, die op een eigen manier het kolven makkelijker maken en die hun eigen voor- en nadelen hebben. Welke borstkolf je kiest en past bij jou is van een aantal dingen afhankelijk.

Handkolf

De eenvoudigste en verreweg de goedkoopste optie is de handkolf waarmee je handmatig kunt kolven. De term handmatig kolven wordt overigens ook wel gebruikt voor het afkolven van moedermelk zonder gebruik te maken van een kolf (dus met je blote handen), maar in dit artikel (dat gaat over kolfapparaten) bedoel ik met handmatig kolven het kolven met een handkolf

 • Voordelen: goedkoop, maakt niet tot nauwelijks geluid, handig overal mee naartoe te nemen en laagdrempelig om even snel te kolven – ook buitenshuis onder een (borstvoedings)doek eenvoudig te gebruiken, je kunt je eigen kolftempo bepalen en daardoor meer melkopbrengst generen
 • Nadelen: het kolven kan ook juist langer duren, je hebt je hand(en) niet vrij en je kunt er zelfs pijn of kramp van in je handen krijgen (jep, weet ik helaas uit ervaring)

Hier vind je welke handkolf ik uiteindelijk heb gekocht.

Een enkele elektrische borstkolf

Bij elektrisch kolven plaats je het borstschild over je borst en wordt de kolf vervolgens automatisch aangestuurd doordat er dubbele electrische kolfbatterijen in het apparaat zitten of je sluit hem aan op het stroom. Je kunt in de meeste gevallen verschillende snelheden aangeven waarop de elektrische borstkolf de melk uit je borsten kolft. Met een enkelzijdige elektrische borstkolf kolf je je borsten om de beurt.

 • Voordelen: je hoeft je handen niet (intensief) te gebruiken, sommige elektrische kolven kun je met een speciale band vastzetten tegen je borst waardoor je het borstschild niet eens hoeft vast te houden, en als je eenmaal de juiste stand voor jou hebt gevonden kun je snel kolven.
 • Nadelen: duurder dan een handkolf, en een elektrische kolf maakt (een beetje) geluid. Ook kan het even onderzoeken zijn voor je de juiste stand en snelheid van de automatische kolf hebt gevonden die voor jouw borsten prettig is.

Een dubbele elektrische borstkolf

Deze heeft dezelfde kenmerken als een enkelzijdige elektrische borstkolf behalve dat je met deze kolf beide borsten tegelijk kunt kolven.

 • Voordelen: een dubbelzijdige kolf heeft als grootste voordelen dat je snel klaar bent omdat je niet om en om hoeft te kolven en je hebt -als je de borstschilden kunt vastzetten- helemaal je handen vrij!
 • Nadelen: duur, veel spullen om mee te nemen, kost even wat tijd om de werking en juiste standen voor jou onder de knie te krijgen.

Beste borstkolf 2020 – beste elektrische kolf 2020

dubbele elektrische kolf

Medela Freestyle dubbele borstkolf

medela dubbele kolf freestyle

check prijs en details

 • met 370 gram super klein en licht voor een dubbele borstkolf
 • inclusief kolftas, vriestasje en bewaarbekertjes
 • heel praktisch mee te nemen en zelf vast te houden en te bedienen want fijn klein, hiermee een perfecte kolf voor op het werk
 • batterij is oplaadbaar en gaat bij 4x per dag kolven zo’n 2-3 dagen mee. Ook met snoer te gebruiken.
 • geeft relatief weinig geluid
 • met de bh (niet standaard bijgeleverd) is deze kolf zelfs helemaal handsfree te gebruiken!

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Medela dubbele kolf

minpunten

– de BH is het enige wat je er los bij moet kopen, wil je de kolf ‘handsfree’ gebruiken. Je kunt overigens ook proberen om in een (oude) sportbh twee gaten te knippen. In veel gevallen werkt dit ook prima, dus probeer dat eerst even voor je de speciale Medela bh koopt 🙂

– bij grotere borsten is het lastig om beide borsten tegelijk vaccuum te laten zuigen, hierdoor kan het zijn dat je niet twee borsten tegelijk kunt kolven. 

de prijs is hoog, het is de duurste kolf op dit moment. Daarentegen ben je, als je op zoek bent naar een dubbele elektrische kolf met deze aanschaf wel in een keer klaar en kun je zelfs handsfree kolven. Hij biedt dus de meeste mogelijkheden en opties maar de prijs is niet gering.

Dit is de meest uitgebreide kolf met alle opties die je maar kan wensen. Ben je van plan lang te kolven en/of wil je gewoon van alle gemakken voorzien zijn en zonder extra’s te moeten kopen in één keer klaar zijn? Kies dan echt voor deze kolf! De aanschafprijs is even hoog maar daarna ben je dan ook echt klaar en kun je maandenlang relaxed kolven.

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Medela Freestyle borstkolf en check hier de prijs bij Prenatal.

Beste elektrische borstkolf 2020 – runner up

beste dubbele elektrische borstkolf – runner up

Philips Avent SCF397/11 – Elektrische borstkolf (Nieuw!)

beste kolfapparaat 2020

check prijs en details

 • super stille kolf
 • klein formaat dus super handig om in je tas te gooien vlak voor je weggaat
 • kolf meer melk in minder tijd! Zo ontworpen dat de zuigkracht en tepelstimulatie lijken op hoe je baby drinkt, dit zorgt voor een optimale melkstroom
 • het siliconenkussen past op vrijwel elke borst doordat het kan meebuigen om de borst heen.
 • heel veel keus in kolf- en stimulatiestanden (respectievelijk 16 en 8!)
 • kolf bestaat uit weinig verschillende losse onderdelen, hierdoor is ‘ie super makkelijk in- en uitelkaar te halen en bovenal ook makkelijk en goed schoon te maken.

Deze kolf is er ook in de enkelzijdige versie.

Deze nieuwe elektrische borstkolf van Avent belooft een van de toppers onder de kolven te zijn. Hij is niet alleen leuk (!) om te zien, de kolf is ook nog een super stil en dus heel discreet, onthoud je voorkeursinstellingen en je kunt ‘m helemaal op jouw behoeften instellen met heel veel opties en snelheden etc. Ideaal!

Check de prijs en specificaties de dubbele elektrische kolf van Avent of check hier de prijs bij Prenatal.

Beste enkelzijdige borstkolf – elektrisch / beste kolf 2019

Philips Avent SCF332/31 enkel kolfapparaat (elektrisch)

philips avent kolf apparaat

Check prijs en details

 • heeft 4 verschillende standen, waaronder een stand om de toeschietreflex op te wekken
 • aan te sluiten op stroom maar kan -handig voor onderweg- ook op batterijen
 • door het ontwerp hoef je niet voorover te buigen om de melk zonder te knoeien in het flesje te laten lopen. Je kunt tijdens het kolven gewoon lekker achterover leunen
 • relatief stil
 • inclusief drinkflesje
 • makkelijk in en uit elkaar te halen en daardoor ook makkelijk schoon te maken
 • het kolfstuk heeft een zachter soort kussentje wat je borst als het ware masseert en dus niet pijnlijk aanvoelt tijdens het kolven

Klik hier voor de prijs en specificaties van de enkele elektrische Philips Avent kolf

minpunten

 • de stand voor de toeschietreflex wordt soms als wat te zacht ervaren waardoor de melk niet altijd even soepel kan toeschieten
 • er zitten drie standen, dat zal voor velen voldoende zijn maar zoek je meer opties dan is drie wat weinig

Wil je in een keer klaar zijn en meteen andere handige onderdeel erbij kopen, klik dan hier en kijk ook eens naar de comfortset. In deze set zitten naast deze kolf en fles, ook een grotere fles, 10 bewaarbekers (ideaal om je melk in op te slaan in bijvoorbeeld de vriezer of koelkast) en naast het masseerkussen ook een ander opzetstuk dat voor meer zuigkracht zorgt. 

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Philips Avent enkele elektrische borstkolf.

Beste goedkope borstkolf – goedkope elektrische borstkolf (dubbelzijdig)

Nurture Goods kolf

nurture goods kolfapparaat goedkope kolf

check prijs en details

 • super goede prijs-/kwaliteitverhouding
 • biedt vrijwel evenveel kolfgemak als de gerenommeerde dure merken
 • met een stille modus voor zachtjes kolven, ideaal voor ‘s nachts en op kantoor
 • opties om het voor jou meest prettige kolfritme in te stellen
 • onthoud jouw instellingen
 • zowel enkelzijdig als dubbelzijdig te gebruiken
 • super mooi design, ziet er niet uit als een kolf
 • goed werkend touchscreen

nadelen

 • als de flesjes niet helemaal vol zitten, vallen ze soms om
 • de toetsen op het bedieningspaneel lichten niet op, dit kan het wijzigen van instellingen lastig maken als je weinig licht hebt

Dit is niet alleen een pareltje om te zien (dat ik dat nog eens zou schrijven over een kolf 😉 ) hij doet wat ‘ie moet doen voor een heel zacht prijsje. Als je geen hele bijzondere opties en instellingen op je kolf hoeft te hebben en ‘gewoon’ goed en stil elektrisch dubbelzijdig wilt kolven, dan is dit Nurture Goods kolfapparaat iets voor jou!

Check hier de prijs en specificaties van de Nurture Goods kolf.

 

Beste goedkope borstkolf – enkelzijdige elektrische borstkolf

Rudolphy Luxe

Dit goedkope elektrische kolfapparaat biedt je veel mogelijkheden voor een zachte prijs!

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Rudolphy Solo

Beste handkolf

Philips Avent SCF330/20 handmatige borstkolf

philips avent handkolf

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Philips Avent handkolf

Beste goedkope handkolf

Awemoz borstkolven

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Awemoz handkolven

Beste kolfapparaat 2018 – beste elektrische borstkolf

dubbele elektrische borstkolf

Medela Swing Maxi dubbele borstkolf

Klik hier voor de prijs en specificaties van de Medela Swing borstkolf

wiegje baby

Kolfapparaat kopen: waarop letten?

Wil je een kolfapparaat vergelijken met andere kolven, dan zijn dit een aantal vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van een kolf apparaat dat past bij jou:

 • Hoe lang ben ik van plan mijn kindje borstvoeding te gaan geven?
 • Waar zal ik voornamelijk kolven?
 • Vind ik snelheid van kolven belangrijk?
 • Wil ik de kolf makkelijk overal naartoe willen nemen?
 • Maakt het uit als de kolf (een beetje) geluid maakt?
 • Kan ik de tijd nemen om te kolven of wil ik het zo snel mogelijk en met mijn handen vrij kunnen doen?

Als je eenmaal weet of je liever eerst met een handkolf wil proberen te kolven, of liever (meteen) gaat voor elektrisch afkolven, dan kun je van daaruit elke borstkolf vergelijken met anderen die op dezelfde manier werken en kolven.

Wil je meer weten over borstvoeding en kolven? Op de site van La Leche League vind je ontzettend veel goede info hierover!

Waar ik naar heb gekeken en op heb gelet bij het vergelijken van de kolfapparaten

Omdat ik zelf al een kindje heb en ervaring heb met borstvoeding geven en kolven, kon ik gericht zoeken naar de beste kolfapparaten op de markt. Ik heb hierbij gelet op onder andere:

 • Gebruiksgemak
 • Ervaringen en reviews van andere moeders
 • Elke situatie is anders; wat is per situatie en wens de beste kolf?
 • Wat zijn de bekendste en populairste merken en waarom?
 • Wat onderscheidt elke borstkolf van de anderen?
 • Welke (elektrische) kolven bieden de beste prijs-/kwaliteitsverhouding
 • Welke extra’s en productspecificaties heeft de kolf, zoals is er een handkolf bij aanwezig, kun je de borstschilden vastzetten, is het een (extra) stille kolf, moet je naast de kolf nog extra’s aanschaffen of zit alles bij de prijs in?

 

Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven