Met deze 4 tips gaat je kind beter naar je luisteren

Hoe leuk je kinderen ook zijn, soms is de opvoeding best een uitdaging! Naast het ouder zijn, heb je natuurlijk ook je eigen drukke leven en verantwoordelijkheden wat het soms pittig maakt om aan de behoeftes van je kinderen te voldoen. In dit artikel geven we je de beste tips om je kinderen te laten luisteren.

1. Gebruik positieve taal

Eén van de beste manieren om je kinderen te laten luisteren is door positieve taal te gebruiken. Dit betekent dat je negatieve woorden zoals “kan niet” of “stop” en woorden als “nooit” en “altijd” het beste kunt vermijden. Probeer in plaats daarvan dingen te zeggen als “je kan” of “je zal”. Vertel ze daarnaast wat ze goed doen in plaats van kritiek te leveren op wat ze verkeerd doen. Positief taalgebruik helpt de toon van jouw boodschap positief te houden, zodat jouw kind zich minder defensief voelt als je met hem of haar praat.

Hieronder zijn paar voorbeelden van zinnen en woorden die je kan omruilen:

niet rennen -> zou je alsjeblieft rustig willen lopen?

stop met roepen -> zou je alsjeblieft wat zachter willen praten?

sla niet met de deur -> zou je de deur zachtjes kunnen dichtdoen?

2. Blijf altijd kalm

Zolang jij kalm blijft en niet tegen je kinderen schreeuwt als je iets belangrijks zegt of hen probeert te straffen voor slecht gedrag, zullen ze respecteren wat je zegt en opletten.

Op het moment dat jij kalm blijft en de situatie rustig aan hun uitlegt, zullen ze eerder naar je luisteren omdat ze weten dat jij als ouder degene bent die de uiteindelijke beslissingen maakt.

// lees ook:

3. Vergeet niet te luisteren

De beste manier om je kind te laten luisteren is door zelf ook te luisteren. Vergeet niet dat je weliswaar de ouder bent, maar dat de belangrijkste taak van een kind is om te leren en informatie op te nemen. Hoe meer je te weten komt over wat je kind op een bepaald moment nodig heeft en wil, hoe beter je in staat bent om hen te helpen. 

Daarnaast helpt luisteren je ook te begrijpen wat je kind niet met woorden kan zeggen, zoals hun gevoelens en diepe verlangens. Als je goed luistert naar de behoeftes van je kind, stimuleer je ze om hun keuzes te overwegen en de juiste beslissing te maken.

4. Maak oogcontact, verlaag je op hun niveau

Wanneer je op dezelfde hoogte bent als je kind, maak je oogcontact en krijg je hun aandacht. Oogcontact zorgt voor vertrouwen en zorgt ervoor dat zij zich niet minder voelen. Hierdoor hebben zij het idee dat hun gedachten en ideeën serieus genomen worden.

Kinderen blijven kinderen

 Kinderen zijn nog volop aan het leren en groeien. Ze weten niet altijd hoe ze situaties moeten aanpakken, vooral wanneer ze gestrest of overstuur zijn. Hopelijk geeft dit artikel je meer handvaten om met je kind te communiceren en ze beter te laten luisteren. Vergeet niet dat het enige tijd kan duren voordat deze strategieën werken en niet elk kind hetzelfde is. Laat je in ieder geval niet ontmoedigen als de tips niet meteen lijken te werken en vertrouw op jouw opvoed skills! Uiteindelijk weet jij wat het beste is voor jouw kind en kunnen jullie samen werken aan de beste methode die bij jullie past!

Plaats een reactie